In ziua de 29 aprilie 1909, d. I. Panaitescu, directorul politiei si sigurantei din Ministerul de Interne, a primit din partea politiei din Boston o circulara imprimata cu portretul escrocului, prin care se cerea urmarirea lui Bernhard Adelberg, giuvaergiu, care savarsise in Boston 11 escrocherii, cauzand pagube de 3500 dolari. Dandu-se toate semnalmentele escrocului, directiunea politiei si sigurantei a trimis la toate punctele de frontiera copii dupa portretul lui Adelberg. Desi de atunci au trecut aproape 3 ani si jumatate, politia portului Galati a reusit alaltaieri sa aresteze pe numitul Adelberg, cu toate ca acesta colindase lumea intreaga, iar acum venea de la Viena, unde statuse mult timp. La prezentarea pasaportului eliberat de ambasada americana din Viena, seful politiei portului, un iscusit politist, isi reaminteste imediat de acest nume si, cautandu-l in fise, recunoaste pe escroc.
Care e situatia lui Adelberg?
Adelberg a fost inaintat politiei sigurantei din Capitala, care a inceput numaidecat cercetarile. Asupra lui s-au gasit aproape 12.000 de coroane si obligatiuni de renta austriece. Directiunea politiei si sigurantei a telegrafiat politiei din Boston, intreband-o daca se mentine urmarirea numitului, precum si politiei din Viena, cerandu-i sa raspunda daca Adelberg e cunoscut in acest oras. Deocamdata, numitul escroc se afla arestat.
Un rus sare de pe un vapor romanesc in Dunare
Ieri, pe cand vaporul "Domnul Tudor" pleca in cursa cu pasageri, de la Galati la Tulcea, in dreptul Renilor, unul din pasagerii vaporului s-a aruncat in Dunare. In timpul inotului, dezbracandu-se, a incercat sa se refugieze pe malul rusesc. Urmarit cu barca de marinarii vaporului "Domnul Tudor", a fost dus pe vas, iar la Tulcea a fost predat autoritatilor din acea localitate. Acolo dansul a declarat ca e de origine rus, si pentru ca autoritatile din Romania nu voiau sa-l primeasca din cauza lipsei de acte, a hoinarit prin diferite orase din tara, unde a fost respins. In acest timp, indurand mizerii din cauza lipsei de mijloace, a sarit in Dunare, cautand sa se refugieze pe malul rusesc.
Raport catre Rege
Zilele trecute, d. Mihail A. Besteleiu, presedinte la Curtea de Apel din Galati, a supus la cunostinta Majestatii Sale Regelui lucrarile sale relative la: exemplaritatea si eficacitatea pedepselor; cauzele inmultirii concubinatelor si a copiilor naturali in Romania; drepturile si datoriile barbatului si ale femeii in casatorie; instructiune si educatiune; si raportul catre d. ministru al justitiei pentru combaterea concubinatului si simplificarea delictelor de lovire. Majestea Sa a binevoit sa transmita dlui Besteleiu Inaltele Sale multumiri pentru aceasta amabila atentiune, prin d. colonel-adjutant Mihail Baranga. D. presedinte Besteleiu a fost invitat la dejun la Majestatea Sa Regele, la Castelul Peles de la Sinaia.
Din "Universul", 24 august 1912; texte selectate de Veronica Bectas