x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Repertoriul Teatrului Naţional din Iaşi

Acum 100 de ani. Repertoriul Teatrului Naţional din Iaşi

23 Sep 2012   •   21:00
Acum 100 de ani. Repertoriul Teatrului Naţional din Iaşi

Peste cateva zile, Teatrul National din Iasi isi va redeschide portile. Stagiunea se anunta a fi cea mai stralucita din cate am avut pana acum. Artistii nostri – atat de harnici si atat de talentati – sunt in plina activitate si, facand pregatirile pentru succesul moral al celei mai vrednice insitutii locale: teatrul nostru National. Cat priveste pe domnul Mihail Sadoveanu, marele nostru publicist si vrednicul director al teatrului iesean, domnia sa e intr-adevar neobosit spre a da apropiatei stagiuni toata stralucirea si toata superioritatea demne de directiunea domniei sale.

Repertoriul noii stagiuni
Repertoriul teatrului pentru aceasta stagiune a fost definitv intocmit si cuprinde piese de mare valoare, care s-au impus pe cele mai mari scene ale lumii. Vom avea in primul rand o serie de piese originale, printre care mentionam: "Cocosul negru" (Victor Eftimiu), "Se face ziua" (Zaharia Barsan), "Zorile" (Iosif), "Cumpana" (L. Daus.) etc. Dintre piesele traduse de curand si care vor fi reprezentate pe scena noastra, mentionam: "Barbatul ideal" (O. Wilde), "Fratii Karamazoff" (Dostoievski), "Amicul Jack, Sapho" (Alphonse Daudet), "Prieteni din copilare" etc.

Floarea repertoriului vechi
Din repertoriul vechi, vor fi reluate toate acele piese care au repurtat succese. Printre acestea: "Nora" (Ibsen, traducerea dlui B. Marian), "Revizorul" (Gogol), "Dama cu camelii", "Zilele vesele de dupa razboi", "Heidelbergul de altadata", "Onoarea", "Hedda Gabler" (de Ibsen, traducere de B. Marian) etc. Se va mai reprezenta tot repertoriul lui Alecsandri, iar nenumaratele opere ale marelui Caragiale vor forma primele saptamani artistice ale teatrului national iesean.

Actori noi
Tot pentru o mai sigura reusita a stagiunii apropiate, domnul Sadoveanu a facut mai multe achizitiuni artistice, in persoanele sotilor Vernescu, drelor Olga Popovici, Ortansa Botez, Iulia Popescu, d. Gutulescu etc.

S-a deschis!
In Bucuresti, pe strada Vasile Conta No. 1, s-a deschis Institutul-internat de baieti "Principele Carol". Acesta se afla sub directia de studii a domnului M. Dragomirescu, profesor universitar. Se primesc elevi care urmeaza in scolile statului si elevi care urmeaza cursurile in institut. Institutul-internat ofera situatie centrala, instructiune serioasa, supraveghere individuala, intretinere familiara. Se acorda atentie deosebita pentru studiul limbilor straine.

Moarte subita
La Azilul de noapte al doctorului Nicolae Minovici din Bucuresti a incetat subit din viata Matei Pana, de 80 de ani. A murit de moarte buna, dar pe neasteptate. Cadavrul a fost dus la Morga.
Din "Universul", 24 septembrie 1912; texte selectate de Tudor Cires

×