x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. România, în presa străină

Acum 100 de ani. România, în presa străină

21 Apr 2012   •   21:00

Franta: “Le Temps'

“Le Temps' publica o corespondenta din Bucuresti in care se spune ca diverse episoade ca: stabilirea regelui la Sinaia, inaugurarea statuii lui Cuza Voda, comemorarea Basarabiei, vizitele dlor Deschanel si Felix Roussel, vor prelungi viata guvernului Maiorescu pana in toamna, dar ca totusi se opune un mare obstacol, chestia tramvaielor, deoarece guvernul Maiorescu continua politica dlor Carp si Marghiloman, ceea ce agraveaza in loc sa usureze situatia politica. Pe de alta parte, necesitatea circularii tramvaielor a devenit foarte urgenta din cauza ca chiriile se scumpesc enorm la centru si populatia are nevoie de tramvai ca sa se poata muta la periferie. Rezolvarea situatiei politice va fi probabil concentrarea elementelor conservatoare, care ar satisface pe toata lumea, afara de junimisti.

Turcia: “Iktiham', “Hakikat', “Ikdam'

Cercurile oficiale din Constantinopol si opinia publica intampina in mod favorabil discursul contelui Berchtold si declara ca aceasta a produs o buna impresie.

Ziarul “Iktiham', comentand discursul contelui austriac Berchtold (cu privire la razboiul turco-italian si la iminenta unui conflict in Balcani – n.n.), zice ca pacea si linistea in Balcani sunt asigurate si nu era inutil sa se spuna de catva timp ca, la caz de nevoie, Romania va da concurs Turciei.

Asupra aceleiasi chestiuni, “Hakikat' se intreaba daca Turcia n-ar putea sa se alieze cu Romania nu pentru a raspunde amenintarilor aliantei greco-bulgare, ci pentru a consolida politca otomana. Romania este unica tara balcanica cu care otomanii n-au nici un motiv de conflict, de care dimpotriva o leaga numeroase aspiratiuni economice si nationale. (...)

Ziarul “Ikdam' considera cuvintele privitoare la amicitia austro-turca ca o garantie a situatiei din Balcani si releva cu satisfactie pasagiul calduros cu privire la amicitia austro-romana.

Bulgaria: “Mir'

Comentand discursul contelui Berchtold, ziarul “Mir' declara: “Acest discurs si acela al lui Sassanoff nu pot fi despartite. Faptul ca contele Berchtold a relevat legaturile particulare existand intre Austro-Ungaria si Romania nu poate decat sa ne bucure caci reteaua de conventiuni si acorduri de care vorbeste contele Berchtold pare sa fi ridicat statele mici in ochii marilor Puteri care le trateaza ca colaboratoare si nu le mai considera ca neglijabile cantitati. Guvernul bulgar trebuie sa ia nota buna despre aceasta.' Ziarul adauga ca discursul contelui Berchtold a provocat, ca si cel al lui Sassanoff, o excelenta impresie.

Din “Dimineata', 21 aprilie 1912; texte selectate de Tudor Cires

×
Subiecte în articol: acum 100 de ani