x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Sinaia – "o perlă din Coroana României"

Acum 100 de ani. Sinaia – "o perlă din Coroana României"

25 Iul 2012   •   21:00

"Sinaia este o perla din Coroana Romaniei", a zis M. Sa Regele in discursul ce a tinut cu ocazia sfintirii manastirii, dupa ce s-a reparat. Si acest cuvant regal se repeta continuu de toti; dar aceasta perla, anul acesta, este lasata in cea mai mare neingrijire. Cu toata reclama ce s-a facut prin strainatate si in tara de societatea franceza care a luat in exploatare hotelul Palace si casinoul cu jocurile de bula si bacara, nu se ia nici o masura de infrumusetare spre a nu ne taxa strainii de barbari.

Castanii si societatea de electricitate
Numai gratie amicului meu respectat Alca s-a umplut mocirla din curtea garii si numai gratie articolelor din "Universul" s-a inceput a se aseza nisip peste pietroaiele azvarlite peste acea mocirla. Cum te sui insa pe bulevardul Ghica, dai de un inconvenient foarte mare. Plantatiunea de castani a ajuns asa de deasa incat coroana arborilor impiedica lumina electrica si bulevardul este aproape in intuneric, deoarece Eforia, cand a dat concesia societatii de electricitate, nu le-a impus conditia ca lampile sa fie la mijloc, cum este pe soseaua Kiselef.

Mai mult, din cauza acelei dese plantatii nu se mai vad frumoasele vile de pe bulevard, care vile fiind aproape coplesite de arbori, sufera in asa grad de umiditate ca in ele cresc ciuperci. Cui sa te adresezi pentru aceasta? – caci sunt trei autoritati care dispun de Sinaia: Eforia spitalelor civile ca proprietara, ministerul lucrarilor publice si, sa mai zicem, si primaria, cu toate ca aceasa nu conteaza nimic, fiindca primarului ii este frica si de umbra lui. Cum d. ministru al lucrarilor publice nu vede acest inconvenient cand vine la Sinaia de lucreaza cu M.S. Regele? A ajuns ca oamenilor sa le fie frica sa nu fie atacati. Se impune dar ca ministerul lucrarilor publice sa dea ordine sa se tunza imediat plantatiunile de pe bulevard.

In chestiunea unui pod prea stramt
Alt inconvenient. Lumea care a venit in vilegiatura la Sinaia vrea sa petreaca, sa aiba comoditate, sa aiba curatenie, ca in localitatile climaterice din strainatate; dar de unde? La noi ca la nimeni, cum a zis amicul Alca.
Se construieste pe bulevardul Ghica, la cel din urma pod, de catre o societate romana, un local mare de bai, cu un hotel pensiune. Ei bine, cu toate ca antrepriza are la dispozitie o curte imensa, tot materialul de constructie (...) l-a depozitat pe trotuarele bulevardului; astfel ca podul, care este stramt fiindca ministerul lucrarilor publice nu se indeletniceste sa largeasca trotuarele in acea parte, acum este de tot stramtat (...), iar bietii pietoni gatiti in toalete elegante sunt siliti sa umble prin mijlocul podului, unde, gratie ploilor dese, noroiul abunda. In plus, zgomotul ce lucratorii si carele fac cu trantirea traverselor si a pietrelor pe trotuare a ajuns sa devina atat de suparator incat un proprietar a carui doamna este bolnava, de disperare ca nu poate sa aiba liniste, este nevoit sa faca proces antreprenorului spre a i se da linistea de care are drept, dupa lege, sa se bucure. (...) (Alan.)
Din "Universul", 26 iulie 1912; texte selectate de Veronica Bectas

×