x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani: Sinuciderea de la poliţia din Brăila

Acum 100 de ani: Sinuciderea de la poliţia din Brăila

28 Dec 2011   •   21:00

Se presupune ca e la mijloc o crima a politistilor. Zvonurile din public. Amanunte senzationale.
Ieri, parchetul a fost instiintat ca detinutul Pavel Ispas s-a sinucis in arestul politiei, prin strangulare. Pavel Ispas era arestat de patru zile, fiind acuzat de homosexualitate. Din cauza sarbatorilor, ancheta justitiei asupra imprejurarilor in care a murit in arestul politiei Pavel Ispas s-a amanat. Cadavrul acestuia, din ordinul Parchetului, a fost dus la morga spitalului. Pavel Ispas era de nationalitate sarb.
Zvonurile de crima. In oras circula mai multe versiuni asupra mortii arestatului Pavel Ispas. Cea mai apropiata de adevar pare a fi aceea ca detinutul s-a sinucis nemaiputand suporta torturile la care era supus in arest, in scopul de a face marturisiri asupra faptului ce i se imputa. A doua versiune, pe care o retinem tot din public, este ca Pavel Ispas ar fi sucombat in urma batailor suferite de la subalternii politaiului Antinescu. Pentru a ascunde apoi oribila lor crima, faptuitorii au spanzurat cadavrul nenorocitului, facand sa se creada ca arestatul s-a sinucis strangulandu-se. Pentru moment, inregistram aceste versiuni asa cum sunt colportate in public. Politaiul Antinescu a luat toate masurile ca faptul sa nu fie cunoscut de ziare. In acest scop a dat severe instructiuni tuturor ofiterilor de politie sa nu comunice cu ziaristii, iar acestora le-a interzis accesul la birourile politiei unde, de altfel, functionarii sunt opriti a da vreo deslusire. Cazul acesta care, dupa cum am aratat, a ajuns in public, produce senzatie si e discutat cu aprin­dere in oras.

Duel intre doi ofiteri
Ieri la orele 3 p.m. a avut loc, la manejul scoalei de artilerie si geniu, un duel intre sublocotenentii Jacques Iliescu si Giosan Haralambie. Martorii dlui sublocotenent Iliescu, care a fost provocatorul, au fost sublocotenentii Florian Tudor si Pesta­lozzi, iar ai dlui Giosan, dnii locotenenti N. Popescu si Titi Iliescu. Lupta a fost dirijata de dnii maestru Pipart si Atanasiu.
Primele doua reprize au fost foarte violente, dar fara accidente serioase. La a treia repriza ambii beligeranti au fost raniti la brat. Duelul n-a incetat insa. A mai urmat o repriza in care s-a constatat ca ranile produse sunt serioase si ca nu se mai poate urma duelul. Sublocotenentul Giosan si-a cerut scuze sublocotenentului Iliescu, care e mai greu ranit.

×