x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Starea agricolă a României în iulie 1912

Acum 100 de ani. Starea agricolă a României în iulie 1912

07 Aug 2012   •   17:21
Acum 100 de ani. Starea agricolă a României în iulie 1912

Timpul putin calduros, ploile dese si pe alocuri abundente ce au fost in cursul lunii iulie, daca de o parte au folosit indreptand mult si in intreaga tara porumbul, tutunul, pasunile si alte plante mai tarzii, pe de alta parte, au depreciat cerealele si fanetele, care nu s-au putut coace si strange in conditii satisfacatoare; asemeni, au intarziat lucrarile de intretinere care pe alocuri nici nu s-au mai putut executa.

Secerisul cerealelor

Cerealele au continuat de a fi secerate in campia tarii, in Dobrogea si in partea de jos a Moldovei, unde a fost mai cald, ploile mai rare si mai putine, in tot cursul primelor decade. Treieratul lor a inceput pretutindeni de la 15 iulie, cu toate ca a fost mult impiedicat de ploile care cadeau aproape regulat dupa pranz. In centrul si in nordul Moldovei, cerealele au inceput a se secera abia in a doua jumatate a lunii sau in ultima decada, fiind impiedicate pe de o parte de ploile prea dese, si pe de alta si din cauza timpului rece care a intarziat coacerea lor. (...) Ovazul, cu deosebire cel din campie, a sufert in afara de rugina si de mana, asa ca productiunea sa a fost redusa in mare parte; in nordul tarii, unde abia acum se secera, este mult mai bun (...) .

Situatia culturii de porumb

Porumbul, favorizat de ploile din aceasta luna, s-a indreptat in intreaga tara, iar in partile cu ploi abundente si, cu deosebire, din centrul si nordul Moldovei, are o vegetatie si o dezvoltare extraordinara, atingand pe alocuri peste doi metri inaltime. Chiar semanaturile mai tarzii de porumb s-au indreptat in urma acestor ploi. In campia tarii si in partea de jos a Moldovei, porumbul a inflorit catre jumatatea lunii, cand, avand ploi la timp, a legat in conditii foarte bune, in celelalte parti i-au dat spicul si matasea abia in ultima decada sau catre finele lunii. Prasitul pentru a doua oara si musuroitul porumbului s-au terminat pretutindeni in cursul acestei luni; numai in nordul tarii, unde din cauza ploilor nu s-a putut termina, a ramas cu o singura prasila (...).

Starea podgoriilor

Viile au suferit mult din cauza ploilor si a racelilor din iulie, care au favorizat dezvoltarea peronosporei, a insectei Cochylis si a altor boli sau insecte care au produs stricaciuni insemnate, mai ales in podgoriile din regiunile ploioase si din acelea care n-au fost ingrijite la timp. Sunt podgorii care, cu toata ingrijirea si stropirea lor la timp, au fost mult atacate de aceste boli.

Ce e cu faneturile

Faneturile naturale s-au cosit si strans pretutindeni; la munte, pe muscele si in nordul tarii, abia la sfarsitul lunii (...). Prin unele parti, din cauza ploilor dese si abundente, au fost malite si nu s-au putut usca in bune conditiuni, incat s-a stricat in parte (...). Lucerna si trifoiul s-au cosit de doua opri in intreaga tara si in campie chiar si a treia oara. Meiul pasaresc, sorgul si porumbul de nutret s-au cosit la sfarsitul lunii.

Din "Universul", 8 august 1912; texte selectate de Magda Cristina Ursache

×