x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani: Un amor princiar

Acum 100 de ani: Un amor princiar

07 Iun 2012   •   21:00
Acum 100 de ani: Un amor princiar

Farmecul unui portret al Principesei Elisabeta
Nu e taina ca principesa Maria e foarte mandra de frumusetea fiicei sale, principesa Elisabeta. Odata ea a marturisti unei artiste, care voia sa faca portretul copilei princiare, ca se teme sa incredinteze oricui aceasta delicata sarcina, deoarece se "profaneaza" frumusetea fiicei sale. Principesa Maria ar voi ca portretele principesei Elisabeta sa fie capodopere de asemanare, caci astfel s-ar mentine la curtile suverane impresia ca fiica sa e cea mai frumoasa principesa din Europa. (...) Dar daca toti cred in temeiul acestui adevar, este cineva care trece de limita credintei, care simte aceasta frumusete. Acela care are un cult pentru podoabele firesti ale principesei Elisabeta e printul Boris al Bulgariei.

Un roman de dragoste
Cele ce va vom povesti sunt cunoscute nu numai la curtile de la Sofia si Bucuresti, dar si in straturi mai inferioare ale populatiei bulgare. La noi au fost invocate cu un motiv mai mult, dar, desigur, nu hotarator, pentru realizarea unei casatorii intre printul mostenitor bulgar si principesa Elisabeta. E un roman de dragoste. Printul Boris n-a vazut niciodata pe "Zana Carpatilor", dar i-a putut admira chipul in portretele ce o reprezinta. Impresia cea mai profunda si care a fost cea dintai i-a lasat-o un portret in care principesa Elisabeta apare in costum national, de o suavitate intr-adevar fermecatoare. Capul rasare plin din marama ce-i acopera usor parul, ochii isi indreapta privirea usor in jos, ca intr-o pornire de modestie. Gura e mica si adusa in arc, barbia rotunjita in oval, gatul inalt, plin si taiat in linie curba spre umeri. E un cap adorabil.

Printul bulgar era inca un copil cand a avut prilejul sa vada acest portret, avea numai 16 ani. (...) De atunci, el a pastrat in inima un fel de adoratiune pentru mica principesa romana.

Cum s-a aflat taina printului Boris?
Iata cum: La 22 aprilie 1910, toata presa europeana a raspandit vestea ca se proiecteaza o casatorie intre principesa Elisabeta si arhiducele Carl Frantz Ferdinand al Austriei. Printul Boris (...) a aflat imediat acest zvon. Atunci, el se destainui mamei sale vitrege, regina Eleonora. Ii arata ca dorinta lui ar fi ca principesa romana sa fie odata sotia lui si se ruga ca regina sa intervie cum va crede de cuviinta ca proiectata casatorie cu arhiducele austriac sa nu se faca. (...) La 3 aprilie 1911, zvonul despre casatoria principesei Elisabeta cu arhiducele Carl Frantz Ferdinand se repeta. De asta data, el parea mai temeinic. Printul Boris ceru din nou concursul reginei Eleonora, ca sa intervina in favoarea sa. Regina i-l fagadui. (...) Poate ca e o legatura intre intentiile printului Boris si vizita pe care a facut la 12 mai 1911 regina Romaniei la Euxinograd, in urma invitatiei reginei Bulgariei. Precis este ca dupa plecarea reginei, care a stat trei zile la Euxinograd, regina Eleonora a pus la curent pe regele Ferdinand cu sentimentele fiului sau.

● Din "Dimineata", 8 iunie 1912; texte selectate de Magda Cristina Ursache

×