x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Un colonel călcat de un camion

Acum 100 de ani. Un colonel călcat de un camion

de Simona Lazar    |    08 Ian 2013   •   14:04
Acum 100 de ani. Un colonel călcat de un camion

Un accident care numai graţie unei întâmplări fericite nu a avut urmări mortale s-a întâmplat ieri pe strada Brezoianu. Pe la ora 1 şi jumătate, d. colonel Ştefan Mihail, comandantul batalionului 2 Pionieri, voind să traverseze strada Brezoianu, prin dreptul casei cu No. 23, s-a împiedicat de sabie şi a căzut jos, în mijlocul străzii. în acel moment, venea din direcţia bulevardului Elisabeta un camion încărcat cu ciment. Camionul fiind aproape de colonel, vizitiul n-a mai putut opri. Mai mulţi trecători s-au repezit în ajutorul colonelului. A fost însă de prisos intervenţia. Caii şi roatele dinainte au trecut peste corpul colonelului, care n-apucase să se scoale de jos.

Starea rănitutului

Scos de sub camion, colonelul a fost suit în automobilul ministerului Instrucţiei de către d. Emil Nicolau, care întâmplător trecea pe acolo, şi transportat la spitalul Colţea. Acolo s-a constatat că victima are o fractură a piciorului drept, mai jos de genunchi, şi mai multe leziuni neînsemnate la cap. După-amiază, rănitul a fost vizitat de mai mulţi camarazi şi de un trimis al dlui ministru de Război. S-a deschis o anchetă, spre a stabili responsabilităţile. La orele 6 dimineaţa, d. colonel Ştefan Mihail a fost transportat de la spitalul Colţea la Sanatoriul “Gerota”. Starea dumisale nu e aşa de gravă ca să-i fie viaţa în pericol.

Moartea unui cerşetor

Ieri după amiază, cerşetorul Vasile, pronumele necunoscut, ca de 50-55 de ani, trecând pe strada Şerban Vodă, în dreptul casei cu No. 12, i-a venit rău şi a căzut jos în nesimţire. Sergentul de post cu No. 1463 l-a transportat cu o trăsură la spitalul Brâncovenesc, unde a încetat din viaţă. Până aici, nimic neobicinuit. Dar iată ce s-a întâmplat...

O reacţie ridicolă...

Bolnavul a trebuit să fie ţinut o jumătate de oră în birjă până să sosească servitorii ca să-l ducă în camera de gardă, şi în acest timp şi-a dat sufletul. Ridicol a fost apoi faptul că cei de la spital au refuzat acum să-l mai dea jos din birjă şi sergentul, după multe discuţii, a fost nevoit să se întoarcă cu birja şi să transporte cadavrul la locul unde cerşetorul căzuse jos. Credem că procedeul acesta e barbar, căci foarte bine putea fi lăsat cadavrul să stea câteva minute în amera de gardă sau în camera mortuară, până la sosirea ambulanţei de la institutul medico-legal. Plimbarea cadavrului, ziua mare, pe străzile Capitalei, a făcut o impresie penibilă asupra trecătorilor.

Reglementarea prostituţiei

Asearăm la orele 9, a vut loc în cabinetul dlui director al poliţiei prima consfătuire pentru reglementarea prostituţiei în Capitală. (...) D. Solomonescu a arătat scopul acestor consfătuiri, care vor urma a se ţine regulat, pâă ce se va găsi o modalitate pentru a se putea reflementa prostituţia, care în Capitală ia proporţii din ce în ce mai alarmante (...).

Din “Universul”, 8 ianuarie 1913; texte selectate de Magda Cristina Ursache

×