Un accident care numai graţie unei întâmplări fericite nu a avut urmări mortale s-a întâmplat ieri pe strada Brezoianu. Pe la ora 1 şi jumătate, d. colonel Ştefan Mihail, comandantul batalionului 2 Pionieri, voind să traverseze strada Brezoianu, prin dreptul casei cu No. 23, s-a împiedicat de sabie şi a căzut jos, în mijlocul străzii. în acel moment, venea din direcţia bulevardului Elisabeta un camion încărcat cu ciment. Camionul fiind aproape de colonel, vizitiul n-a mai putut opri. Mai mulţi trecători s-au repezit în ajutorul colonelului. A fost însă de prisos intervenţia. Caii şi roatele dinainte au trecut peste corpul colonelului, care n-apucase să se scoale de jos.
Starea rănitutului
Scos de sub camion, colonelul a fost suit în automobilul ministerului Instrucţiei de către d. Emil Nicolau, care întâmplător trecea pe acolo, şi transportat la spitalul Colţea. Acolo s-a constatat că victima are o fractură a piciorului drept, mai jos de genunchi, şi mai multe leziuni neînsemnate la cap. După-amiază, rănitul a fost vizitat de mai mulţi camarazi şi de un trimis al dlui ministru de Război. S-a deschis o anchetă, spre a stabili responsabilităţile. La orele 6 dimineaţa, d. colonel Ştefan Mihail a fost transportat de la spitalul Colţea la Sanatoriul “Gerota”. Starea dumisale nu e aşa de gravă ca să-i fie viaţa în pericol.
Moartea unui cerşetor
Ieri după amiază, cerşetorul Vasile, pronumele necunoscut, ca de 50-55 de ani, trecând pe strada Şerban Vodă, în dreptul casei cu No. 12, i-a venit rău şi a căzut jos în nesimţire. Sergentul de post cu No. 1463 l-a transportat cu o trăsură la spitalul Brâncovenesc, unde a încetat din viaţă. Până aici, nimic neobicinuit. Dar iată ce s-a întâmplat...
O reacţie ridicolă...
Bolnavul a trebuit să fie ţinut o jumătate de oră în birjă până să sosească servitorii ca să-l ducă în camera de gardă, şi în acest timp şi-a dat sufletul. Ridicol a fost apoi faptul că cei de la spital au refuzat acum să-l mai dea jos din birjă şi sergentul, după multe discuţii, a fost nevoit să se întoarcă cu birja şi să transporte cadavrul la locul unde cerşetorul căzuse jos. Credem că procedeul acesta e barbar, căci foarte bine putea fi lăsat cadavrul să stea câteva minute în amera de gardă sau în camera mortuară, până la sosirea ambulanţei de la institutul medico-legal. Plimbarea cadavrului, ziua mare, pe străzile Capitalei, a făcut o impresie penibilă asupra trecătorilor.
Reglementarea prostituţiei
Asearăm la orele 9, a vut loc în cabinetul dlui director al poliţiei prima consfătuire pentru reglementarea prostituţiei în Capitală. (...) D. Solomonescu a arătat scopul acestor consfătuiri, care vor urma a se ţine regulat, pâă ce se va găsi o modalitate pentru a se putea reflementa prostituţia, care în Capitală ia proporţii din ce în ce mai alarmante (...).
Din “Universul”, 8 ianuarie 1913; texte selectate de Magda Cristina Ursache