x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Un "Institut balcanic" la Bucureşti

Acum 100 de ani. Un "Institut balcanic" la Bucureşti

12 Iul 2012   •   21:00

Se proiecteaza infiintarea unui "Institut balcanic" pe langa Universitatea din Capitala. M.S. Regele e unul dintre cei mai convinsi sprijinitori ai acestei idei a dlui Iorga. (…) Se simte nevoie absoluta sa cunoastem popoarele vecine cu noi. S-a spus intotdeauna ca cea mai de seama conditiune care poate indruma politica unei natiuni pe o cale rationala si sanatoasa e ca aceasta natiune sa cunoasca popoarele cu care se-nvecineaza, sa cunoasca conditiile lor de viata din toate punctele de vedere. (…) Poporul nostru, cu o usurinta care-i e caracteristica, a izbutit ca intr-un interval uimitor de scurt sa se ridice la nivelul cultural la care alte tari au ajuns dupa o foarte mare trecere de timp. (…) Romania e azi in Europa un factor important din toate punctele de vedere. (…) S-a ajuns insa in zilele noastre la o stare de lucruri pe care o poate concretiza admirabil generatia de tineri romani care azi cunosc asa de bine cartierele Parisului, ale Berlinului sau ale Londrei, care stiu asa de bine limba franceza, germana sau engleza, care cunosc in sfarsit asa de bine geografia si moravurile fiecaruia din neamurile enumerate mai sus, dar care nu cunosc bine Capitala Romaniei, limba romaneasca, geografia si obiceiurile neamului romanesc.

Nevoia de a cunoaste popoarele slave

Nu-ncape indoiala ca, daca e o greseala ca roman sa cunosti tarile si obiceiurile unor popoare asa de departate de noi fara sa cunosti tara si obiceiurile poporului tau, e tot asa de rau sa nu cunosti tara, limba si conditiunile generale de viata ale oamenilor cu care te invecinezi, cu care duci o viata aproape comuna. Acum vreo doi-trei ani, d. Ilie Barbulescu, profesor la Universitatea din Iasi, intr-o conferinta tinuta la Ateneul din Capitala, a concretizat nevoia ce se simte ca noi, romanii, sa cunoastem limba si obiceiurile de viata ale vecinilor nostri slavi (…).

M.S. Regele sprijina "Insitutul balcanic"

Romania, situata in gura Peninsulei Balcanice, cunoscuta si recunoscuta ca un insemnat centru cultural in aceasta regiune, va avea un "Institut balcanic" alipit pe langa Universitatea din Capitala. Ideea infiintarii acestui institut e a dlui profesor N. Iorga, care, dandu-si seama cel dintai care ar fi cel mai nimerit chip de a cunoaste viata popoarelor balcanice, s-a oprit la planul "Institutului balcanic", plan pe care l-a expus M.S. Regelui. Planul acesta, pe care Suveranul il sustine cu mult interes, a format subiectul de convorbire in cateva audiente ale dlui Iorga la M.S. Scopul de capetenie al "Institutului balcanic" e invatarea limbilor balcanice si studierea, din toate punctele de vedere, a popoarelor din Peninsula. Pentru fiecare din aceste limbi va fi un lector roman. Cursurile vor fi de doi ani, iar dupa absolvire se vor da certificate care vor inlesni intrarea in Corpul Diplomatic. (…) Pentru infiintarea institutului, conform dorintelor exprimate personal de M.S. Regele, se va vota un credit extraordinar.

Din "Universul", 13 iulie 1912; texte selectate de Magda Cristina Ursache.

×