x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Un sacrilegiu, în Capitală

Acum 100 de ani. Un sacrilegiu, în Capitală

30 Iul 2012   •   21:00

Cel mai de seama monument istoric al Capitalei, cea mai veche biserica, zidita de Bucur Ciobanul pe tinutul pustiu care a fost menit sa devie mai tarziu capitala regatului roman, biserica lui Bucur, de la care orasul zidit in jurul ei si-a luat numele, a cazut si ea, in anul 1912, victima favoritismului politicienilor si dat i-a fost ca in acest an sa-si vada temeliile sapate spre a se potoli pofta unuia din cei care au servit regimului de la carma, cu propaganda, cu voturile sale sau ale rudelor etc.

Biserica Bucur, sapata la temelie
Toate dedesubturile acestea insa, si oricare ar fi motivul care a indrituit acest sacrilegiu, nu importa. Ceea ce importa insa pe toata lumea, ceea ce a indignat pe batranii Bucurestiului si pe acei care mai au putina evlavie pentru traditie este ca sacrilegiul s-a infaptuit, ca biserica lui Bucur Ciobanul a fost furata de avutul ei si e amenintata in curand sa se darame, sapandu-i-se pamantul de sub temelia ei.

Profanarea mormintelor stramosilor
Am fost incunostiintati de savarsirea acestui sacrilegiu de proprietarii vecini ai vechiului monument si cand ne-am dus acolo am gasit in fata sfantului lacas batranii facand cerc in jurul lucratorilor care izbeau cu tarnacoapele in malul de sub temelia bisericii. Scuipau de manie batranii cartierului si-si faceau cruce vazand cum mormintele lui Bucur si ale stramosilor lui erau profanate, pentru ca oasele lor sa fie aruncate in carutele care transportau pamantul. Si blestemul si furia lor erau asa de mari incat proprietarul casei vecine, spre a carui multumire se oferise si terenul de langa temelia bisericii lui Bucur, se urcase in bina si nu cuteza sa iasa.

Marturia unui batran
Un batran, vazand ca redactorul nostru fotografic lua schite, s-a apropiat de noi si a spus: "Anul trecut, cand se incepuse restaurarea acestui monument, ne-am adunat noi toti proprietarii dimprejur si am hotarat ca pe a noastra cheltuiala sa zidim in jurul monumentului cateva chilioare, unde sa aiba locuinta un preot, care sa slujeasca in acest sfant locas. D. Stefan Trandafirescu, fiul regretatului industrias Mielus Trandafirescu, singur s-a oferit cu suma de 20.000 lei si, cand totul a fost aranjat, vin cei de la carma si, lipsiti de respectul ce se cuvine acestui vechi monument al Capitalei, ii vand terenul si-l sapa pana la temelie".

Un apel catre primarul Capitalei
Astfel stau lucrurile si daca asa-numita comisiune a monumentelor istorice a vrut sa inchida ochii la savarsirea acestui sacrilegiu, noi dam alarma. Si gandul nostru pe langa toti cei care mai au evlavie de traditie ne este in primul rand la primarul Bucurestilor, la d. Dmitrie Dobrescu. Pe d-sa, parintele Capitalei, a carui datorie credem ca est sa se ocupe de singurul monument de care este legata traditia Bucurestilor, pe d-sa il rugam sa se ocupe de cele denuntate de noi si sa lupte din rasputeri, cum a dovedit ca stie sa lupte intotdeauna contra hraparetilor, sa lupte pentru impiedicarea acestui sacrilegiu, redandu-i-se bisericii Bucur terenul sau si luand masuri ca acestui sfant lacas si vechi monument sa nu i se intample nici un accident (...). (Al. Tissescu)
Din "Dimineata", 31 iulie 1912; texte selectate de Veronica Bectas

×