Maine se implinesc 107 ani de la nasterea lui N. Stroe care, alaturi de Vasile Vasilache (1907-1944), a format unul dintre cele mai indragite cupluri umoristice din istoria revistei romanesti. N. Stroe (pe numele sau intreg Stroe Nacht) s-a nascut la 5 mai 1905 in comuna Racaciuni din judetul Bacau, insa marea parte a copilariei a petrecut-o la Bucuresti, unde s-a mutat alaturi de familia sa, fiind inscris la Scoala Evanghelica. Anii au trecut iar N. Stroe a absolvit liceul si s-a inscris la Conservator. N-a intrat din prima incercare, ci din a treia, insa destinul i-a suras, avandu-l profesor pe marele actor N. Soreanu.
N. Stroe a debutat ca figurant la Teatrul Mic - “Compania Elvira Popescu - Ion Iancovescu. Primul sau rol mare a fost “Vicontele Langeais' din “Azais' de Louis Verneuil, unde a jucat alaturi de Leni Caler si Ion Iancovescu. In timpul verii, dupa cum povestea actorul pitestean Ioan Focsa, juca mici roluri in renumita Gradina Otetelesanu, unde evoluau Leonard si V. Maximilian. La un moment dat a fost nevoie de un pianist care sa acompanieze, din culise, cu cateva acorduri. “Fory Etterle a adus un baiat care s-a recomandat V. Bazil. Apoi am aflat ca se numea Vasilache, dar isi luase nume de scena Bazil. El mai mult ne distra pe noi, actorii, in pauzele spectacolului, il admiram cum imita din coltul gurii: xaxofonul, trompeta, banjoul si alte instrumente. Eram fermecati cu totii', marturisea Ioan Focsa. A doua zi Nora Piacentini, sotia lui N. Stroe, care tocmai cumparase un pian, l-a invitat pe talentatul clavirist sa evolueze fara prea multi spectatori, ca invitat al familiei. Asa avea sa ia nastere cuplul umoristic “Stroe si Vasilache' care a devenit, in scurt timp, celebru. La Radio Bucuresti, incepand cu 9 ianuarie 1929, duminica de duminica, la ora 14.30, Stroe si Vasilache au bucurat ascultatorii in “Ora Vesela'. “(...) Ei raman in istoria revistei romanesti nu numai cu valoarea artei lor, ci mai presus de toate, cu gestul - care adesea mi se pare incomensurabil, de a fi trait si de a fi murit prieteni', spune Aurel Storin in volumul “Farmecul discret al revistei'.
N. Stroe a realizat un film sonor – primul film muzical romanesc - in care a jucat si l-a regizat – fiind unul dintre cele mai vechi pastrate in intregime: “Bing Bang' (1934). Anul urmator, Stroe si Vasilache au realizat filmul “Ora vesela'. Impreuna au jucat la Teatrul “Alhambra', in spectacolele de revista ale "Companiei Carabus - Constantin Tanase'. Au scris nenumarate texte pentru spectacole de revista si comedii muzicale, intre care “Acceleratul 402', “Firfirica', “Cavaler Gandac', “Saracu' Gica', “Apartamentul 42'.
In 1944, la 4 aprilie, Vasile Vasilache a murit in urma unui bombardament lansat asupra Bucurestilor. N. Stroe a continuat singur emisiunea “Ora vesela', care incepea cu celebrul refren: “Alo, alo, aici e Stroe,/Si roaga sa-i dati voie,/O clipa sa va-nveseleasca,/Sa glumeasca,/ Iar cu voi...' Impreuna cu Nora Piacentini si Mircea Septilici, N. Stroe a infiintat in 1945 Teatrul “Atlantic'. Dupa nationalizare, N.Stroe si trupa de artisti de la “Atlantic' s-a mutat la Teatrul de Estrada, dandu-i numele Teatrul satiric-muzical “Constantin Tanase'. Stroe a continuat “Ora vesela', la Radio, iar la Teatrul “Constantin Tanase' a scris, regizat si jucat in nenumarate spectacole de revista, incurajand actorii tineri si talentati.
A parasit Teatrul “Tanase' in urma unor dispute cu directorul Sandu Eliad, infiintandu-si propria trupa, de mare succes. Intre slagarele scrise si compuse de N. Stroe se afla “Trurli Trurli', “Du-ma acasa, mai tramvai', “Morarita', “Ninge, ninge' sau “Dragoste, poveste veche'.
N. Stroe a fost si scriitor – autor al lucrarilor “77 de ani, in 200 de pagini', “Vasilache', “Aplauze'.
A fost casatorit cu actrita Nora Piacentini, apoi cu artista Rolanda Camin. Cu a doua sotie are un fiu, actor, regizor si profesor de teatru - Eugen Stroe si o fiica, Dana, psiholog. In 1977 a emigrat cu familia in Israel. A murit la 24 iunie 1990, la Tel Aviv.