x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta… Alexandru Dabija!

Astăzi e ziua ta… Alexandru Dabija!

de Ramona Vintila    |    13 Feb 2010   •   00:00
Astăzi e ziua ta… Alexandru Dabija!

"Toate încercările noastre de a ordona cât de cât timpul şi ce ni se întâmplă sunt mânate de propriul nostru orgoliu şi sfârşesc în ridicol. Când, după o vreme, încerci să tragi linie şi să faci calcule, parcă se înmulţesc întrebările. Oricum, îmi plac mai mult întrebările decât răspunsurile", ne mărturisea apreciatul regizor. Alexandru Dabija împlineşte astăzi 55 de ani. Îi urăm "La mulţi ani!".

Alexandru Dabija a debutat în 1976 la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, cu spectacolul "Răfuiala" de Philip Massinger, obţinând Premiul pentru cel mai bun regizor al anului. Este repartizat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, cunoscut în acea vreme drept "cel mai bun teatru din Bucureşti". Montează la Piatra Neamţ Shakespeare şi Caragiale, iar la Iaşi face senzaţie cu "Chiriţa" de Vasile Alecsandri.

Din 1991 este regizor al Teatrului Odeon din Bucureşti şi director al teatrului între 1991-1994 şi 1996-2002. Montează în Bucureşti, dar şi la teatre din provincie, abordează atât texte clasice, cât şi texte din dramaturgia contemporană română şi străină. Obţine numeroase nominalizări şi premii (Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol, 1995, nominalizare UNITER pentru cel mai bun spectacol şi cel mai bun regizor, 2008).

Spectacolele sale sunt invitate la festivaluri din ţară şi străinătate. "Un duel" de A.P. Cehov reprezintă prima sa montare pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti. (tnb.ro)

"Nu am ştiut niciodată unde începe maturitatea, m-am trezit deodată bătrân. Aştept, ca o răsplată pentru multele neputinţe care mă năpădesc, realizările artistice care să mă reprezinte. Cu vorbe mai simple, cred că de acum încolo voi face lucruri bune."
Alexandru Dabija

×
Subiecte în articol: calendar