x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta: Alexandru Jula

Astăzi e ziua ta: Alexandru Jula

de Loreta Popa    |    22 Iul 2010   •   00:00
Astăzi e ziua ta: Alexandru Jula

Se spune despre el că este ultimul mare romantic al muzicii uşoare româneşti. Un fenomen şi ca popularitate, şi în ceea ce priveşte cariera lui, de peste cinci decenii. A debutat la radio în 1961 şi a câştigat mulţi ascultători de partea sa prin faptul că a ştiut să-şi alcătuiască un reperto­riu pe măsură, exprimând senti­men­tele omului obişnuit. A cântat mereu, a înregistrat, a atras mulţi prieteni, artişti, un public pe care l-a respectat mereu. O voce caldă, care te face să freamăţi de fiecare dată când o auzi. Muzica adevărată este muzica ade­vărată. Publicul se ridică în pi­cioa­re şi aplaudă. Alexandru Jula, căci despre el este vorba, îşi aniver­sează sâmbătă ziua de naştere. Jurnalul Naţional îi urează „La mulţi ani!"

„Mă simt foarte tânăr. Mă strădu­iesc să-mi fac meseria impecabil. Am terminat un nou album, «Dragoste fără frontiere», şi care, mulţumesc lui Dumnezeu, se bucură de succes. Se pare că şi ăştia născuţi mai de­vreme au succes, nu numai puştimea. Important este să vrei să rămâi tânăr. Important este să nu cedezi niciodată pentru că în această meserie vin şi momente neplăcute, vin şi insucce­se. Trebuie să le primeşti cu bărbăţie şi trebuie să le tratezi ca făcând parte din viaţa ta, pentru că altfel cazi. Uite, avem în această perioadă un exemplu trist şi e păcat. Eu merg înainte. Există şi păreri pe care eu le respect, că vine o vreme când trebuie să te laşi, dar la mine se pare că nu a venit vremea. Şi chiar dacă vine, eu nu o percep. Cei care mă consideră lipsit de realism să mă ierte.

Mă face să zâmbesc orice motiv demn de aşa ceva. Important este să iei viaţa cu bune şi cu rele, vei plânge când trebuie şi vei râde atunci când trebuie. Dacă ai această putere, mi se pare că ai câştigat partida. Mă enervează atunci când văd că se fac eforturi pentru a promova oameni care nu au nici un merit doar pentru că arată într-un fel. La noi, din păcate, important este cum arăţi şi după aceea oamenii se interesează ce faci. Nu întotdeauna imaginea reprezintă ceea ce ar trebui să repre­zinte. Eşti bun, dacă ai şi noroc să arăţi bine, e OK. Dar să fii bun! Sunt un telespectator înrăit şi văd în fie­care zi aceste eforturi. Am timp şi-mi fac timp pentru ceea ce mă interesează. Acum citesc «Supleantul» lui Petru Popescu. Am găsit greu cartea şi descopăr că există şi tineri care ştiu să scrie. E bine. Noi, ro­mânii, nu am pierdut pe toate liniile.

Eu trăiesc momentul. În momentul acesta trebuie să cânt, în momentul acesta trebuie să citesc, să mă distrez, să râd, să cânt şi aşa trece viaţa. Mă întreba cineva odată: «Cum să fac să trăiesc mai mult?». Şi i-am spus: «Azi nu am timp să mor, că mâine am de făcut următorul lucru. Asta trebuie să faci. Să-ţi faci de lucru pentru a doua zi ca să nu ai timp să mori». De profesie nu mă pot lăsa...

Dacă la vârsta mea am mai luat un disc de aur, nu mă las... Acum sunt la Mamaia, pentru că am un contract pe toată vara. Mă bucur în fiecare seară de oaspeţi. Am avut chiar aseară o surpriză. Au venit nişte oameni care ne-au căutat aproape o lună întreagă unde suntem. Toată vara voi fi aici."

×
Subiecte în articol: special calendar observator