x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta... Crişan Muşeţeanu!

Astăzi e ziua ta... Crişan Muşeţeanu!

de Ramona Vintila    |    17 Dec 2009   •   00:00
Astăzi e ziua ta... Crişan Muşeţeanu!
Sursa foto: /Agerpres

Crişan Muşeţeanu, directorul Muzeului Naţional de Istorie a României, îşi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere. Jurnalul Naţional îi urează "La mulţi ani!".



"Este firesc, la vârsta mea, să îmi fac un bilanţ al activităţii de până acum şi, trebuie să mărturisesc, privesc cu nostalgie în trecut. Un trecut pe care nu îl mai pot aduce înapoi. Având norocul să am aniversarea în preajma Sfintei Sărbători a Naşterii Domnului în această perioadă am parte de pregătiri duble, atât pentru ziua mea, cât şi pentru Crăciun. Pentru mine aceasta este cea mai frumoasă perioadă a anului, având în vedere că mulţi dintre cei dragi mie sunt născuţi acum.

În acelaşi timp, în plan profesional, încerc să fac o evaluare, realistă, dacă pot, a activităţii Muzeului Naţional de Istorie a României. Este foarte greu să departajez proiectele mele personale de proiectele muzeului, având în vedere că mă identific cu această instituţie de aproape 30 de ani. Funcţia în care mă aflu de peste 12 ani m-a determinat să renunţ la preocupările legate strict de meseria mea de arheolog şi la pasiunile mele extraprofesionale.

Mi-aş dori ca anul viitor să pot aduce la Roma, la Muzeul Forurilor Imperiale, o mare expoziţie care să prezinte publicului italian cele mai importante elemente de civilizaţie antică de pe teritorul României (Dacia antică), epocă în care acest spaţiu a fost integrat pentru prima oară civilizaţiei europene, reprezentată atunci de Imperiul Roman.

Cine este Crişan Muşeţeanu? Sunt la a patra generaţie de istorici din familia mea. Istoria a fost o pasiune încă din copilărie şi a fost un mare noroc pentru mine că am putut să tranform această pasiune într-o meserie. Chiar dacă sunt arheolog trebuie să mărturisesc că toate epocile istorice mă interesează. Citesc cu plăcere cărţi de istorie medievală, modernă şi contemporană, ca şi cele de istorie antică.

Cred că de-a lungul carierei de aproape 40 de ani am avut şansa să cunosc multe personalităţi din toate domeniile. Pentru mine unul dintre lucrurile cele mai importante învăţate în decursul vieţii este acela de a-ţi măsura obiectivele cu puterile tale. Cu alte cuvinte, de a nu dori un lucru pe care ştii că nu-l poţi face.

În ceea priveşte topul celor mai mari împliniri, cinstit este să las pe alţii să le judece. Iar referitor la dezamăgiri ele nu sunt atât de multe pe cât m-aş fi aşteptat.
Sunt prea bătrân ca să ajung ministrul Culturii şi nu m-am gândit niciodată la acest lucru. Dar pot să spun că mi-aş dori ca măcar frânturi din lumea copilăriei mele să dăinuie, adică măcar o parte din arhitectură, obiceiuri, stil de viaţă să poată fi salvate. Ştiu că este un lucru greu, dacă nu imposibil, pentru că lumea se schimbă într-un ritm ameţitor. Şi totuşi...

Mi-aş dori să apuc Muzeul Naţional de Istorie a României complet restaurat şi reorganizat în cele mai moderne formule.
În ziua aniversării mele îmi este dor de părinţii şi de tot cei dragi care nu mai sunt printre noi".

×
Subiecte în articol: calendar