In calitatea sa de presedinte al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice lupta pentru a gasi caile si mijloacele de revitalizare a activitatii de cercetare stiintifica din agricultura Romaniei. Astazi, prof. dr. academician Cristian Hera implineste 73 de ani.
"E dificil sa ne adaptam la cerintele UE"
In calitatea sa de presedinte al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice lupta pentru a gasi caile si mijloacele de revitalizare a activitatii de cercetare stiintifica din agricultura Romaniei. Astazi, prof. dr. academician Cristian Hera implineste 73 de ani. "La acest moment aniversar trecem printr-o perioada dificila pentru cercetarea stiintifica din agricultura pentru ca ne gasim inca in proces de reorganizare de o perioada indelungata de timp, de aproape 17 ani. Incercam sa aducem cercetarea stiintifica cat mai aproape de a fi competitiva cu cercetarea stiintifica agronomica din Uniunea Europeana. Este dificil sa ne adaptam la cerintele UE, pentru ca cercetarea stiintifica din agricultura a fost decapitalizata tinand seama de faptul ca in ultimii douazeci de ani nu au mai fost facute investitii pentru dotare cu aparatura si utilaje, iar in ultimii ani cercetarea stiintifica din agricultura este in totalitate axata pe finantare extrabugetara din venituri proprii. Am facut demersuri ca o data cu retrocedarea terenurilor cu drepturi de proprietate, finantarea cercetarii stiintifice sa se faca de la buget. Conditiile climatice, pedologice din tara noastra confera solutii de asigurare a necesarului de hrana si de alimente pentru populatia tarii noastre si pentru export. Mai avem foarte multe de facut pentru ca agricultura sa poata sa ajunga la potentialul pe care il are. Trebuie sa militam pentru realizarea productiilor mai mari si eficiente din punct de vedere economic, calitativ pe unitatea de suprafata. In ceea ce ma priveste, va pot marturisi fara nici un fel de retinere ca cele mai mari satisfactii sunt cele din domeniul profesional. Am avut sansa de a fi ales ca presedinte al comisiei a patra de fertilitate a solului in nutritia plantelor din cadrul societatii mondiale de stiinta a solului la doua congrese mondiale consecutive. O alta realizare care ma face sa am o satisfactie deosebita a fost aceea ca in 1996 am fost ales presedintele centrului stiintific mondial pentru ingrasaminte, calitate pe care o am si in momentul de fata, organizand in aceasta perioada trei congrese mondiale, unul in Belgia, in â97, altul la Beijing, in 2001 si ultimul l-am organizat anul acesta in ianuarie, in Thailanda.
Eforturi
|
"Mai avem foarte multe de facut pentru ca agricultura sa poata sa ajunga la potentialul pe care il are. Trebuie sa militam pentru realizarea productiilor mai mari si eficiente din punct de vedere economic, calitativ pe unitatea de suprafata"
|
Citește pe Antena3.ro