x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta, Daniel Cristea-Enache

Astăzi e ziua ta, Daniel Cristea-Enache

de Ramona Vintila    |    19 Feb 2013   •   00:27

Critic literar, conferenţiar universitar şi consilier la Editura Polirom, coordonator al colecţiei “Opere”, Daniel Cristea-Enache împlineşte astăzi 39 de ani. Jurnalul Naţional îi urează “La mulţi ani!”

“Voi fi mereu altul şi altul, în funcţie de cărţile pe care le voi citi”
“Da, am avut norocul unor întâlniri formative, cu oameni cărora le datorez foarte mult: profesorul meu de română din liceu, Anton Chevorchian, şi Valeriu Cristea, unchiul şi tatăl meu adoptiv. Am avut imensa şansă de a-i avea aproape la 14-18 ani: la şcoala-şcoală şi la şcoala de acasă.

N-aş spune chiar că totul e un miracol, fiindcă miracolul, pentru a rămâne aşa, trebuie să fie ceva de ordinul excepţiei, nu de ordinul cotidianului şi repetitivului. Dar aş spune altceva: nimic nu este întâmplător.
N-aş vrea să intru în rolul Înţeleptului, cel care le ştie pe toate şi dă lecţii oamenilor … Am făcut şi prostii până acum; şi-o să mai fac. Nu poţi fi tot timpul perfect, pentru că nu eşti o maşină de calculat. Eşti om, deci mai şi greşeşti.

Sunt un om obişnuit, căruia însă îi place să citească. Din acest însă vine diferenţa. Cărţile (ca să parafrazez titlul unei antologii de la Humanitas) m-au făcut om. Cea mai bună caracterizare a mea e dată, aşadar, de cărţile pe care le-am citit. Asta înseamnă că, în timp, portretul meu se va mai schimba, pe ici, pe colo, prin părţile esenţiale. Voi fi mereu altul şi altul, în funcţie de cărţile pe care le voi citi.

Cred în talentul unui scriitor şi în caracterul unui critic. Cred în prietenie, în solidaritate şi-n gratuitate. Cred (dar deja aceasta nu mai e o credinţă, ci o simplă opinie) că lumea nu este chiar aşa ; şi chiar dacă ar fi, înseamnă că ar avea pentru ce să fie… Sunt un optimist incurabil şi văd mereu jumătatea plină a paharului.

Îmi doresc ca oamenii din jurul meu şi cei pe care nu-i cunosc să sufere cât mai puţin şi să aibă cât mai multe bucurii. Pentru mine, personal, nu-mi doresc nimic. Am deja tot ce mi-am dorit; şi sunt profund recunoscător pentru asta.”

×
Subiecte în articol: daniel cristea-enache