x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astazi e ziua ta...Denisa Comanescu

Astazi e ziua ta...Denisa Comanescu

de Violeta Cristea    |    Ramona Vintila    |    03 Feb 2007   •   00:00
Astazi e ziua ta...Denisa Comanescu

Este unul dintre cei mai cunoscuti editori din Romania. Din 1992 a devenit redactor-sef la Editura Univers. La Polirom a coordonat din 2002 pana in 2005 colectia "Biblioteca Polirom" si seriile de autori straini. De un an este director editorial la Humanitas. Denisa Comanescu implineste maine 53 de ani.

"Cartea si internetul nu se vor exclude"

"Acum un an, la inceputul lui februarie, am venit ca director editorial pentru literatura la Humanitas, coordonand departamentul Humanitas Fiction. 2006 a fost un an extrem de provocator pentru mine. In luna mai am lansat prima colectie personalizata din Romania, «Raftul Denisei», cu 7 titluri. In momentul de fata, colectia a depasit 40 de titluri. Este o colectie care deja s-a impus pe piata de carte si asta o arata in primul rand vanzarile. Una dintre cartile de top ale colectiei este «Memoriile unei gheise», care a depasit 65.000 de exemplare. A ajutat mult si filmul. De foarte multe ori se intampla ca filmul cu acelasi nume sa nu fie un film foarte bun si, totusi, cartea sa aiba mare succes. Asa ni s-a intamplat cu un tanar autor american al carui roman «Intreaba praful» l-am lansat printre primele titluri ale colectiei. Romanul lui John Fante a coincis cu filmul «Ask the dust» cu Salma Hayek, in rolul principal. Desi filmul nu a avut mare succes pe piata, cartea a avut mare succes si in cateva luni am reeditat-o.

Fiecare editor consacrat viseaza un singur lucru: sa aiba o carte buna, de valoare, dar sa se si vanda. Este un ideal pentru care trebuie foarte multa munca. Alegerea titlurilor este cea mai dificila. Este o mare tensiune, insa nu sunt singura. Raluca Popescu este redactor-sef la departamentul pe care il coordonez, apoi sunt ceilalti redactori care ma ajuta. Cand am venit la Humanitas si m-au urmat cativa redactori aici de la alte edituri, m-am gandit ca vom face o singura colectie, «Raftul Denisei». Intre timp, infiintandu-se departamentul Humanitas Fiction o data cu venirea mea m-am gandit sa dezvolt noi colectii. Am inceput Thriller&History si in 2007 vom incepe alte doua colectii noi. Sufletul meu este mancat in mare parte in «Raftul Denisei», dar este si o mare bucurie sa proiectez noii colectii si care sper sa placa publicului.

Ma bucur ca fictiunea, care a fost cenusareasa literaturii pentru aproape o decada, si-a reintrat in drepturi. Din 2000, fictiunea a inceput sa se vanda bine. Tinerii au inceput sa cumpere din ce in ce mai multe carti si asta ma bucura. Desi fenomenul internetului a luat amploare, cele doua, cartea si internetul, nu se vor exclude niciodata. De acest lucru sunt sigura. Mi-as dori ca oamenii sa citeasca mai multa poezie. Pentru mine, poezia e ca un motor care ma porneste in fiecare dimineata. Poate ca am fi toti mai linistiti si mai fericiti daca atunci cand ne trezim am citi macar cate o poezie."

×
Subiecte în articol: calendar