x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astazi e ziua ta ... Dinu Sararu

Astazi e ziua ta ... Dinu Sararu

de Violeta Cristea    |    Ramona Vintila    |    30 Ian 2007   •   00:00
Astazi e ziua ta ... Dinu Sararu

"Regret ca nu mai am 75 de ani inainte"

Este un renumit publicist, dramaturg si romancier contemporan. A condus de-a lungul timpului Teatrul Mic, Teatrul foarte Mic si Teatrul National din Bucuresti. A devenit cunoscut inainte de ’89 pentru romanele sale pe teme taranesti. Dinu Sararu implineste astazi 75 de ani.

"La acest moment aniversar continuu sa scriu la volumul II din «Ciocoii noi cu bodyguard» si ma bucur ca in aceasta seara, cand implinesc aceasta varsta imposibila, are loc premiera absoluta a filmului «Ticalosii», inspirat din volumul I al seriei, in regia lui Serban Marinescu. Din distributie nu lipsesc Stefan Iordache, Mircea Diaconu, Gheorghe Dinica, Horatiu Malaele, Dorel Visan, Nelu Ploiesteanu si Monica Ghiuta, care detine singurul rol feminin. Am sentimentul ca toti actorii au fost castigati de partitura care li s-a oferit. Vor mai aparea in film «Nasul», adica Radu Moraru, si Dan Diaconescu, intr-o transmisie directa care cred ca nu va trece neobservata, ea constituind simbolistica periplului. Tot cu prilejul acestei premiere absolute Editura Rao lanseaza editia 2007 a romanului «Clipa», care a vazut lumina tiparului in 1976. Voi fi mai bine cunoscut cu aceasta ocazie de tinerele generatii in ipostaza de scriitor aproape tanar. Romanul «Clipa» a facut subiectul unui film exceptional acum 30 de ani. Mi-ar face placere daca vreuna din televiziuni ar difuza acest film.

Regret ca nu mai am 75 de ani inainte pe care sa-i traiesc mai intelept. Toate deciziile pe care am fost fortat sa le iau au fost grele. Am facut gazetarie de la 18 ani. Am crezut cu toata fiinta mea in ideile pentru care am militat si cand o cauza nu s-a putut implini, nu a fost din vina mea. Intotdeauna am vrut sa fiu cinstit cu mine si nu mi-e rusine de nimic. As putea sa reiau aceasta viata de la inceput chiar si cu destulele nenorociri care au imbogatit-o. Nu as putea spune ca am avut o perioada prolifica a vietii mele. Am scris greu, o carte la trei-patru ani. Am fost prolific, in primii ani dupa ’90, cand am fost scos din presa, din literatura, din slujba. In timp ce o cohorta de infractori ma sufoca cu blestemele lor, eu scriam. Asa incat Dumnezeu m-a ajutat sa le pot multumi si infractorilor. Memoriile mele se afla in cartea «Jurnalul unui personaj controversat». Este interviul facut cu mine de prietenul meu Vartan Arachelian si sper ca la sfarsitul primaverii sa fie pe piata.

Aniversarea din acest an cred ca este si pentru familie, si pentru prieteni o aniversare meritata si binevenita, iar pentru neprieteni, acestia pot sa se linisteasca cu speranta ca nu mai am mult. Visul meu este sa mor sanatos, sa pot sa ma mut la Slatioara, sa fiu ultimul taran din Slatioara. Pentru mine taranul roman este simbolul unei civilizatii care a construit identitatea poporului roman."
Impacare
"Intotdeauna am vrut sa fiu cinstit cu mine si nu mi-e rusine de nimic. As putea sa reiau aceasta viata de la inceput chiar si cu destulele nenorociri care au imbogatit-o"
  • Dinu Sararu, romancier, publicist, dramaturg
  • ×
    Subiecte în articol: calendar