x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar “Astăzi e ziua ta...”: Doru Ana

“Astăzi e ziua ta...”: Doru Ana

de Ramona Vintila    |    28 Feb 2008   •   00:00
“Astăzi e ziua ta...”: Doru Ana
Sursa foto: Catalin Lutu/

Actorul şi regizorul Doru Ana împlineşte astăzi 54 de ani.

Mărturiseşte că, fără întâlni­rile cu doamna Olga Tudorache (din a cărei primă promoţie face parte), Amza Pellea, mai târziu Victor Rebengiuc şi Gelu Colceag, drumul său nu ar fi putut să meargă mai departe nici ca actor şi nici ca om. Actorul şi regizorul Doru Ana împlineşte astăzi 54 de ani.

 

“Am fost un om ocrotit de Dumnezeu, un copil care a plecat de undeva de pe Calea Griviţei, care visa să devină actor de la 4-5 ani şi căruia Dumnezeu i-a împlinit acest vis. După ce am reuşit la facultate, am visat ca orice tânăr să joc la Bulandra. Dumnezeu mi-a împlinit şi acest vis. Apoi am visat să devin profesor. Mi s-a împlinit şi acest vis. Şi toate acestea fără nici un fel de compromis. Pur şi simplu, Dumnezeu m-a luat de pe o parte a lumii şi m-a trecut în partea cealaltă a lumii. Am plătit nişte vămi personale, dar nu pot nici o clipă să mă încrunt la Dumnezeu, pentru că, pe de altă parte, mi-a oferit ceea ce am visat de copil. Este o replică a lui Sebastian din «Jocul de-a vacanţa» pe care o spune Corina: «Orice bucurie am plătit-o cu trei renunţări».

Îmi învăţ studenţii în primul rând să nu-şi piardă speranţa, apoi să nu uite un lucru pe care l-am învăţat şi eu de la maestrul Amza Pellea – meseria asta este o meserie de drum lung. Şi mai e un lucru foarte important: să iubească foarte tare ascensiunea. Este foarte frumos să ajungi acolo în vârf şi să pui steagul…

Teatrul are acum un avantaj deosebit, pentru că televiziunea este din ce în ce mai slabă din punct de vedere cultural, mergând spre kitsch. Deşi mulţi realizatori spun că asta vrea publicul nu este deloc adevărat. Publicul nu vrea asta. Dovada este că majoritatea sălilor de teatru atât din Bucureşti, cât şi din provincie sunt arhipline.

 

Dacă aş putea să-mi realeg meseria, tot actoria aş alege-o. Nici nu am terminat încă… Sunt întrebat dacă după succesul piesei «O scrisoare pierdută» mă voi apuca de regie. Nu am de gând să fac asta. Mai am încă foarte multe lucruri de făcut în actorie. Orice actor ştie că în orice rol pe care l-a făcut mai avea ceva de adăugat. Ideea este să munceşti până la capătul acestui drum, pentru a deveni un actor foarte bun. Şi eu mai am încă foarte mult. Regia a fost o experienţă, poate va mai fi, dar în nici un caz nu aş renunţa la actorie în favoarea regiei.

 

Astăzi împlinesc 54 de ani, iar la 2 martie împlinesc şase ani de când am fost pentru câteva clipe dincolo, din cauza unui infarct. Practic atunci m-am născut a doua oară. Îmi doresc ca această a doua viaţă să fie cât mai lungă şi cât mai plină de bucuriile pe care le-a avut şi prima.

În încheiere vreau să mulţumesc tuturor celor care s-au gândit şi şi-au adus aminte că astăzi este ziua mea.”

 

Lecţie...

“Îmi învăţ studenţii un lucru extrem de important –  să iubească foarte tare ascensiunea. Este foarte frumos să ajungi acolo în vârf şi să pui steagul…”

Doru Ana - actor, regizor

×
Subiecte în articol: calendar