x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar "Astăzi e ziua ta..." Dumitru Prunariu

"Astăzi e ziua ta..." Dumitru Prunariu

de Ramona Vintila    |    27 Sep 2007   •   00:00
"Astăzi e ziua ta..." Dumitru Prunariu
Sursa foto: unknown/

Este cel care la 14 mai 1981 ducea steagul romănesc in spaţiul extra-atmosferic, devenind astfel primul şi singurul cosmonaut romăn. Preşedintele Agenţiei Spaţiale Romăne, Dumitru Dorin Prunariu, implineşte astăzi 55 de ani.


Este cel care la 14 mai 1981 ducea steagul romănesc in spaţiul extra-atmosferic, devenind astfel primul şi singurul cosmonaut romăn. Preşedintele Agenţiei Spaţiale Romăne, Dumitru Dorin Prunariu, implineşte astăzi 55 de ani.


"Am intrat in istorie prea tănăr..."

"Ai perioade cănd treci cu dificultate peste anumite vărste, in general peste cele inscrise cu cifre simetrice. Treci cam uşor peste 22, plin de elan şi realizări peste 33, matur, in plenitudine profesională, dar şi oarecum ingrijorat peste 44 şi, cel puţin in ce mă priveşte, cu multă inţelegere, cu bucuria unor fii realizaţi alături de familiile lor şi a nepoţilor care te fac să te simţi un bunic poate prea tănăr la 55, dar incă mult solicitat profesional. Aştept cu interes să văd cum va fi la 66, 77 şi poate la mai mult!

Am avut şansa unică să admir planeta natală din exteriorul ei. La fiecare 15 milioane de locuitori ai acesteia există astăzi doar un singur zburător in cosmos, iar eu fac parte din primul sfert al acestora. Perceperea cu propriile simţuri a grandorii şi a unicităţii Terrei, dar şi a fragilităţii ei iţi dă un sentiment aparte de putere, de libertate, dar şi de ingrijorare, de inţelegere a interacţiunii proceselor terestre la nivel global, dar şi a responsabilităţii pe care ţi-o atribui in promovarea unei lumi mai bune, mai tolerante, dar nedistructive, a inţelegerii şi protejării semenilor tăi pămănteni. Profesiunile cu grad inalt de risc ii apropie pe oameni, iar cosmonautica se află in topul acestora.

Am avut şansa să intru in istorie poate prea tănăr, la 28 de ani, avănd o pregătire multilaterală şi serioasă. Neşansa a reprezentat-o nevoia de a dovedi că in orice poziţie am ajuns ulterior, dobăndind pe parcurs pregătirea adecvată, am lucrat profesional, cu responsabilitate. Ca persoană publică, societatea te pune in situaţia de a interacţiona in timp cu multe categorii de oameni. Intălneşti combinaţii ciudate de calităţi de oameni şi spirite.

Spirite inalte se regăsesc in oameni neajutoraţi, dar şi multe spirite mizere sunt găzduite in oameni cu putere trecătoare dobăndită chestionabil. Aceştia işi satisfac periodic falsul sentiment al puterii lovind in valori adevărate, de cele mai multe ori lipsite de o structură care să ii poată apăra. Există insă şi spirite inalte in oameni puternici, aceştia reprezentănd adevărata şansă de a echilibra societatea. Din păcate, acest lucru se petrece in general la nivel de generaţii.

Timpul trece repede, iar eu personal privesc cu inţelegere şi ingăduinţă efectele acestuia. Sunt o persoană optimistă, care aşteaptă incă multe de la familie, de la viaţă, inclusiv in plan profesional."

×
Subiecte în articol: calendar