x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta... Felix Alexa!

Astăzi e ziua ta... Felix Alexa!

de Ramona Vintila    |    18 Noi 2009   •   00:00
Astăzi e ziua ta... Felix Alexa!

"Cred că regia trebuie să fie în pas cu vremurile. Teatrul este o artă efemeră şi este firesc şi absolut necesar ca ea să se hrănească din substanţa vremurilor în care trăieşte", spunea apreciatul regizor. Felix Alexa împlineşte astăzi 42 de ani. Jurnalul Naţional îi urează "La mulţi ani!".

"Anul care tocmai se va încheia a fost unul intens şi fast pentru mine pe plan profesional. Am avut premiera cu «Sinucigaşul» de N. Erdman la TNB, un spectacol care a avut mare impact la public şi în presă şi care mi-a dat curajul de a crede în continuare în forţa teatrului în societatea noastră atât de confuză. De curând la Iaşi am mai avut o premieră cu celebra piesă a lui Max Frisch, «Biedermann şi incendiatorii», un spectacol foarte actual, cu o trupă foarte bună şi motivată. Mă întristează însă profund tot ceea ce se întâmplă în societatea noastră.

La cei 42 de ani pe care-i împlinesc azi nu mai pot crede în promisiunile iluzorii ale unei «vieţi de vis» pe care o vor trăi românii în douăzeci de ani, după cum a declarat recent cu cinism involuntar un om politic, dar nu am nici resemnarea pe care o văd la mulţi alţii. Din păcate, şi divertismentul promovat la televiziuni cu actori talentaţi care ajung să se prostitueze penibil îmi invadează agresiv existenţa. De toate aceste lucruri care nu-mi plac, de mizeria umană din jurul nostru, eu încerc să mă izolez făcând teatru, «luptându-mă» cu mari texte, alături de actori pasionaţi.

Teatrul nu este o lume ideală, dar ai măcar şansa să-ţi creezi lumi paralele, suficient de interesante încât să-ţi îmbogăţească viaţa. În Bucureşti se joacă acum opt spectacole în regia mea la TNB, Bulandra, Metropolis, Teatrul Evreiesc. Mă bucur că sălile sunt pline cu oameni din generaţii diferite şi că pot să le ofer o alternativă la superficialitatea lumii în care trăim. Voi începe în curând la TNB «Livada de vişini» de Cehov cu o distribuţie surprinzătoare şi apoi voi regiza la Metropolis o piesă a unui mare autor israelian, Hanokh Levin, cu Răzvan Vasilescu.
Altfel, ce-mi doresc? Să fiu sănătos şi împlinit sufleteşte."

×
Subiecte în articol: calendar