x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta... Florina Cercel!

Astăzi e ziua ta... Florina Cercel!

de Ramona Vintila    |    28 Ian 2010   •   00:00
Astăzi e ziua ta... Florina Cercel!

Una dintre cele mai apreciate actriţe ale teatrului şi filmului românesc, Florina Cercel, îşi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere. Jurnalul Naţional îi urează "La mulţi ani!".



"Nu darul în sine m-a intrigat, ci sintagma «o meriţi». Poşeta Chanel este un articol de modă şi moda face parte din viaţă, iar viaţa, cultura şi arta nu sunt entităţi adversative. Imperiul Chanel face parte cu siguranţă din cultura franceză, e un brand care aduce beneficii serioase Franţei, produce frisoane admirative asupra multor Eve şi goleşte multe buzunare.

Parcă am citit undeva într-o publicaţie românească cum o doamnă declara ritos că nu poţi ieşi în lume dacă nu ai un taior Chanel, pantofi şi geantă Chanel sau măcar un accesoriu Chanel - ceva, o brăţară, un inel, o mărgică; sau să fie de la Dior, ori Vuitton, ori Hermes, altminteri e interzis să ieşi în public!

O cunosc pe doamna care afirmă aceste stupidităţi şi aş spune că a făcut-o la modul ironic. Face parte din aceeaşi generaţie cu mine - o generaţie a unei epoci asuprite de comunism, dar bogată în talent şi cultură. Eram tineri artişti, scriitori, arhitecţi, plasticieni, trăiam viaţa boemă a intelectualilor săraci, nonconformişti ai epocii. Nu ne doream poşeta Chanel - noi visam să ne desăvârşim vocaţia de «făuritori de frumuseţi», iubeam şi admiram oameni şi idei, dispreţuiam formulele prefabricate, învăţam că arta şi cultura sunt talent, erudiţie, joc şi formă şi în acelaşi timp gravitate, emoţie, şoc şi descoperire neîncetată.

Şi atunci era multă impostură în artă şi în cultură, dar generaţia mea n-a făcut greşeala de-a lua drept scriitori pe făcătorii de cărţi şi drept oameni de cultură pe memorizatorii de informaţii. Aşa se explică, cred, de ce poşeta Chanel nu era o aspiraţie a generaţiei mele. De asta mă intrigă sintagma «o meriţi». Poşeta Chanel e un obiect preţios şi frumos, dar eu sunt de acord cu Simone Weil care afirmă că «lupta se dă între graţie şi gravitaţie, între ce înalţă şi ce trage spre teluric, între ce-i subţire şi subtil, pe de o parte şi ce este gros şi greoi, pe de alta. Esenţial, poate, pentru om este să scape, la figurat, de sub imperiul gravitaţiei».

Poşeta Chanel nu mă ajută să scap de sub imperiul gravitaţiei, nu mă ajută să nu constat că fiecare an în plus e de fapt un prilej de-a certifica că îmbătrânesc, că mi se pare nedrept să mi se întâmple asta tocmai mie şi atât de repede dar, oricât mă revolt, până la urmă, nu deznădăjduiesc, pentru că încă mă caut, încă încerc să mă înţeleg, încă încerc să înţeleg..."

×
Subiecte în articol: calendar