x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar "Astăzi e ziua ta..." Francisc Vaştag

"Astăzi e ziua ta..." Francisc Vaştag

de Ramona Vintila    |    26 Noi 2007   •   00:00
"Astăzi e ziua ta..."  Francisc Vaştag

Chiar dacă sacrificiile pe care le-a făcut pentru cariera sa nu sunt deloc de neglijat, mărturiseşte că cele mai mari satisfacţii i le-a adus sportul. A cucerit ca boxer trei titluri mondiale şi două titluri de campion european. Ca antrenor al lotului naţional a adus Romăniei alte medalii.Francisc Vaştag implineşte astăzi 39 de ani.


Chiar dacă sacrificiile pe care le-a făcut pentru cariera sa nu sunt deloc de neglijat, mărturiseşte că cele mai mari satisfacţii i le-a adus sportul. A cucerit ca boxer trei titluri mondiale şi două titluri de campion european. Ca antrenor al lotului naţional a adus Romăniei alte medalii.Francisc Vaştag implineşte astăzi 39 de ani.


"Nu am fost un sfănt, dar nici bătăuş"

"Dacă timpul ne va permite voi fi la vănătoare de ziua mea, impreună cu familia şi prietenii. Am avut un an important pentru cariera mea. Am trecut de la funcţia de antrenor al clubului CSM Reşiţa la cea de director adjunct. Am alte responsabilităţi, dar imi face mare plăcere să lucrez cu directorul general care se ocupă de administraţie, iar eu pe linie de sport. Avem sportivi buni, antrenori calificaţi. Este o muncă liniştită şi frumoasă. Toţi imi sunt prieteni. Dintre toate victoriile trăite de-a lungul carierei mele, cea mai plăcută a fost cea din ’93 cănd multă lume, după eşecul de la Olimpiada de la Barcelona cănd nu am reuşit să iau nici o medalie, spunea că nu mai pot să fac performanţe. Totuşi, m-am mobilizat, m-am reapucat de antrenamente şi am dovedit multora nu numai că am ieşit campion mondial, dar am luat şi Cupa de cel mai bun boxer al turneului. A fost un lucru extraordinar pentru mine.

Din păcate, acum sunt puţin sportivi de valoare care vin dinspre generaţia tănără. Mă refer la toate ramurile sportive, nu numai la box. Cănd eram mic, nu am fost nici sfănt, dar nici bătăuş. Am incercat intotdeauna să-mi fac treaba şi am fost curajos. Este greu să fii antrenor şi nu numai de box. Te consumi foarte mult, dacă o faci cu plăcere. Trebuie să extragi intotdeauna pozitivul din cei cu care lucrezi şi să inlături negativul. Nu este uşor deloc. Antrenorul trebuie să fie şi psihologul echipei, pentru că pănă la urmă este cel care a trecut la răndul său prin ceea ce trec sportivii pe care ii antrenează şi atunci rămăne cel mai bun psiholog al lor.

Sunt mulţumit de mine, am o familie echilibrată. Mă bucur că sunt din nou acasă pentru că am fost foarte mult timp plecat şi a fost foarte greu. Dacă mă nemulţumeşte ceva este faptul că puteam să fac mai mult la box profesionist. Oricum sunt mulţumit de ceea ce am realizat pe plan profesional. Cele mai mari sacrificii pe care le-am făcut sunt cele de ordin personal. Am fost mult timp plecat şi am petrecut cei mai frumoşi ani ai tinereţii in cantonament. Pănă la urmă totul se compensează. Dacă nu făceam aceste sacrificii nu eram cunoscut. Am invăţat multe din sport.

Dacă aş avea şansa să reintorc ceasul vieţii şi să o iau de la capăt, tot box aş face. Nu aş putea spune că mi-ar fi plăcut să fac altceva. Mi-aş fi dorit să trec la profesionişti şi să fi făcut lucruri frumoase şi acolo".

×
Subiecte în articol: calendar