x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta: Horaţiu Moldovan

Astăzi e ziua ta: Horaţiu Moldovan

de Ramona Vintila    |    29 Noi 2010   •   19:22
Astăzi e ziua ta: Horaţiu Moldovan

140140-horatiu-moldovan.jpgConf. univ. dr Horaţiu Moldovan, şeful Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară 1 a Institutului C.C. Iliescu, îşi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere. La mulţi ani!

“Ca la fiecare dintre noi, astăzi, dificulăţile sunt multiple. Eu am început această profesie încă înainte de 1989, când lipsurile de tot felul erau mult mai mari. Şi atunci, pasiunea şi determinarea echipei de medici de la Spitalul FUNDENI şi acum, pasiunea şi determinarea colegilor mei de la actualul Institut de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu au făcut ca specialitatea noastră – chirurgia cardiovasculară – să existe şi chiar să se dezvolte şi în ţara noastră. În ceea ce priveşte viaţa de zi cu zi, desigur frustrările sunt importante, deoarece consult zece pacienţi pe zi şi pot opera cel mult unul. Am avut parte de multe cuvinte de apreciere de la cei pe care i-am ajutat de-a lungul anilor şi le mulţumesc pentru ele.

Un gând am însă şi pentru memoria celor pe care Dumnezeu nu m-a ajutat să îi pot ajuta la rândul meu. Am avut şi am în continuare şansa să lucrez într-unul dintre cele mai performante spitale din România – Spitalul FUNDENI. Datorită acestui mediu profesional deosebit am putut să evoluez de-a lungul anilor şi să ajung astăzi, împreună cu echipa pe care o coordonez în cadrul Secţiei Clinice 1 Chirurgie Cardiacă a Institutului C.C. Iliescu, la anumite rezultate care ne apropie din ce în ce mai mult de colegii noştri din celelalte centre europene de prestigiu. Pe studenţii mei, ca şi pe tinerii mei colaboratori îi încurajez în abordarea acestei fascinante specialităţi, deşi cred că ea este în plină transformare. Chirurgia viitorului va arăta cu siguranţă altfel datorită, în primul rând, impactului tehnologic colosal.

Ei vor opera asistaţi de calculatoare şi roboţi şi probabil că bisturiul va fi înlocuit de o moleculă sau o enzimă... Dar pasiunea şi voinţa succesului trebuie să îi călăuzească permanent. Nu poţi fi chirurg şi medic cu adevărat dacă nu îţi iubeşti pacienţii şi nu eşti pregătit să sacrifici orice pentru ei. Sunt multe lucruri pe care aş dori să le schimb la mine şi sunt multe lucruri care cred că trebuie schimbate în ţara noastră. Sunt sigur că trebuie să muncesc mai mult. Trebuie să dedic mai mult timp fiecărui pacient şi fiecărui student. Acest raport personal apropiat atât de necesar pentru cei care ne încredinţează viaţa lor şi pentru cei care ne încredinţează viitorul lor aş dori să îl dezvolt şi cu siguranţă i-aş acorda mai mult timp. Mi-aş dori totodată ca în ţara noastră, şi în special în ştiinţa din ţara noastră, să conteze mai mult valorile adevărate morale şi profesionale.

Ultima întrebare la care trebuie să răspund este una fundamentală. Dacă ar fi să o iau de la început, aş merge pe acelaşi drum. Nu ştiu dacă neapărat aici, dar pe acelaşi drum. Cu siguranţă aş încerca să fac mai mult şi mai bine.”

×
Subiecte în articol: astăzi e ziua ta...