x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar “Astăzi e ziua ta...”: Ion Besoiu

“Astăzi e ziua ta...”: Ion Besoiu

de Ramona Vintila    |    11 Mar 2008   •   00:00
“Astăzi e ziua ta...”:  Ion Besoiu
Sursa foto: Dan Marinescu/

Reputatul actor Ion Besoiu împlineşte astăzi 77 de ani. Îi urăm La mulţi ani!

Reputatul actor Ion Besoiu împlineşte astăzi 77 de ani. Îi urăm La mulţi ani!

 

“Cariera mea a fost şi cu suişuri, şi cu coborâşuri. Un vârf al carierei mele a fost atunci când am luat premiul de interpretare la Festivalul Naţional de Teatru din 1961 sau când am luat premiul de interpretare la Festivalul Tinerilor Artişti în 1963. Alt vârf a fost când am luat premiul de interpretare la Festiva­lul Naţional de Film Pelicanul Alb de la Mamaia în 1967, altă dată când am fost participant la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, când am făcut parte din delegaţia care a prezentat filmul «Răscoala», când am jucat «Hamlet» montat de Ale­xandru Tocilescu, la Teatrul Bulandra; un alt vârf al carierei mele a fost când am lucrat prima oară cu Liviu Ciulei sau cu Lucian Pintilie.

De multe ori mi s-a întâmplat ca dimineaţa să filmez şi apoi să fiu pe scena de teatru. Acum îmi este mai greu, nu mai am anii aceia care puteau să depăşească starea de oboseală. Acum trebuie să mă odihnesc puţin înainte de a mă duce pe scenă, dar întotdeauna le-am combinat cu mare bucurie şi cu mare plăcere.

N-am tânjit niciodată după un rol anume şi de aceea nu am avut dezamăgiri. Nu mi-am dorit niciodată să joc ceva, ceva în mod special. Am jucat ce mi s-a dat, mi-a făcut plăcere sau poate nu mi-a făcut plăcere întotdeauna, dar am încercat să-mi fac datoria.

Am făcut şi regie de teatru, la îndemnul marelui om de teatru Radu Stanca, când eram la Sibiu. Am pus vreo trei sau patru piese în scenă şi cred că mi-a reuşit, dar nu m-a pasionat niciodată regia. Am spaima de a fi profesor.

Întotdeauna am căutat să fiu eu aşa cum sunt. Mi-a plăcut naturaleţea firii umane şi am crezut în ea. Îmi face plăcere să am de-a face cu oameni sinceri, nu cu oameni prefăcuţi. Teoria că viaţa este un teatru mi se pare metaforică, pentru că noi suntem actorii vieţii.

Mă felicit pentru onestitate, pentru rectilinia pe care am avut-o în viaţă, pentru cinstea cu care mi-am făcut profesia şi pentru faptul că nu mi-am înşelat niciodată spectatorii, prietenii. Mă consider un om bogat, aşa cum e vorba aceea: cine are un prieten e un om bogat. Eu am foarte mulţi prieteni şi consider că sunt un om foarte bogat din punctul ăsta de vedere. Îmi fac de multe ori mustrări, pentru că de multe ori am făcut ce nu trebuia să fac, de multe ori nu am făcut ceea ce trebuia să fac şi pentru că nu am putut să o ţin pe soţia mea lângă mine.

Îmi doresc sănătate, multă dragoste în jurul meu, fericire şi curaj să întâmpin tot ceea ce mă mai aşteaptă. Le urez tuturor românilor să trăiască frumos, să fie fericiţi, să fie feriţi de ceea ce eu nu am fost ferit: de războaie, de nenorociri, de foamete, dureri, de ură. Să fim buni unii cu alţii şi să încercăm să ne ajutăm pe cât putem.”

 

Tristetea vanzatorului de sticle goale de Ion Baiesu


 

 

×
Subiecte în articol: calendar