x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar "Astăzi e ziua ta..." - Jean Constantin

"Astăzi e ziua ta..." - Jean Constantin

de Ramona Vintila    |    21 Aug 2007   •   00:00
"Astăzi e ziua ta..." - Jean Constantin
Sursa foto: STEFAN CIOCAN/

"Palmele pe care mi le dădea Caragiu erau reale, iar operatorul ii spunea că vrea să surprindă urmele de pe faţă şi să nu mă menajeze. Recunosc că am primit foarte multe palme de la Toma Caragiu, pe viu"

Consiliul Director al Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din Romănia i-a acordat in 2003 o Clachetă de aur şi o medalie jubiliară "Magna cum Laudae", iar UNITER i-a acordat premiul special pentru Teatru de Revistă. La inceputul anului 2007 a fost investit drept Cavaler de Malta al Ordinului "Sf. Ioan" de la Ierusalim. Maestrul Jean Constantin işi aniversează astăzi ziua de naştere.

"Am fost un actor ascultător..."

"De cănd mi-am inceput activitatea artistică am făcut tot ceea ce mi-a stat in putinţă ca să-mi satisfac spectatorul. Cel mai bine m-am simţit in «Toate pănzele sus» al lui Mircea Mureşan, in care am interpretat cu toată inima personajul Ismail. M-am simţit foarte bine şi in celelalte filme şi spectacole pe care le-am făcut de-a lungul vremii, poate şi pentru că am avut şansa să joc cu actori foarte mari ca Toma Caragiu, Gheorghe Dinică şi alţii, care m-au indrumat şi m-au indemnat să joc şi eu alături de ei. A fost o măndrie pentru mine. Tot timpul am fost eu, omul Jean Constantin, fără să-mi ridic nasul pe sus. M-am coborăt la orice nivel. Cineva imi spunea: «Mata’ miroşi a om».

Am filmat două luni in Cehia la «Roming», coproducţie romăno-cehă propusă anul acesta la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto. Am avut un rol nemaipomenit in acest film şi se aude că s-ar putea să iau şi un premiu. De fiecare dată cănd am urcat pe scenă am avut emoţii, emoţii creatoare, dar intotdeauna m-am bucurat de succes, pentru că am avut o anume naturaleţe in tot ceea ce făceam pe scenă. Cred că una dintre cele mai amuzante intămplări de la o filmare a fost tot la «Toate pănzele sus», in care şi regizorul Mircea Mureşan avea un rol. Şi-a pus pe cap, sub fes un castron pentru ca, atunci cănd dădeam eu cu polonicul, să nu-l lovesc. Pănă la urmă nu i-a reuşit şi tot l-am lovit. Se simte şi in film cum injură. Cred că cel mai bine dintre toţi actorii cu care am lucrat este Gheorghe Dinică. Am făcut foarte multe filme cu el. Este un actor extraordinar şi m-am inţeles excelent cu el din toate punctele de vedere. Foarte bine m-am inţeles şi cu Besoiu şi, in general, cu toţi actorii. O perioadă am jucat şi la Teatrul Naţional in «O scrisoare pierdută», unde l-am interpretat pe Pristanda. Eu eram din provincie, chipurile, dar toţi mă primeau extraordinar. Toate rolurile care mi-au fost incredinţate le-am făcut cu aceeaşi dragoste şi pasiune. Am fost un actor ascultător, m-am supus tot timpul regizorului.

Intotdeauna, de ziua mea am avut spectacole. Cănd eram la Teatrul Fantasio, la sfărşitul spectacolului, directorul Aurel Manolache anunţa publicul că este ziua mea. Nu imi plac lucrurile astea pentru nimic in lume. Sunt atăt de emotiv..."

"Palme..."

"Palmele pe care mi le dădea Caragiu erau reale, iar operatorul ii spunea că vrea să surprindă urmele de pe faţă şi să nu mă menajeze. Recunosc că am primit foarte multe palme de la Toma Caragiu, pe viu"

Jean Constantin actor

×
Subiecte în articol: calendar