x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astazi e ziua ta ... Lucian Boia

Astazi e ziua ta ... Lucian Boia

de Violeta Cristea    |    Ramona Vintila    |    01 Feb 2007   •   00:00
Astazi e ziua ta ... Lucian Boia

"Istoria trebuie scrisa cu inteligenta"

In 1980 a infiintat Comisia Internationala de Istoriografie. Este director fondator, din 1993, al Centrului de Istorie al imaginarului si profesor de istorie la Universitatea Bucuresti. Istoricul Lucian Boia implineste astazi 63 de ani.

"Sunt multumit de anul care se incheie in viata mea. Am continuat sa scriu, pe langa activitatea mea la facultate. Nu a fost ceva spectaculos in raport cu alti ani. Mi-a aparut in Franta o carte despre imaginarul longevitatii, care s-a si tradus la Humanitas. Am terminat o carte despre Occident, o interpretare istorica a Occidentului, care o sa apara, de asemenea, in Franta si in traducere romaneasca. Merg inainte. Tocmai am terminat o noua editie a cartii mele, care a aparut acum cativa ani, «Romania, tara de frontiera a Europei». Am trimis completarile editorului meu francez si o sa apara in aprilie. Recent m-am apucat sa scriu o carte despre Napoleon al III-lea. In 2008 se implinesc 200 de ani de la nasterea lui. Pentru mine, toate cartile sunt la fel de importante, dar conteaza cum sunt apreciate de specialisti si de public. Realizarea cea mai importanta din acest punct de vedere este cartea mea «Istorie si mit in constiinta romaneasca», ce a aparut in 1997 la Humanitas. Este cartea care m-a facut destul de cunoscut in Romania si chiar si in afara, pentru ca au fost si traduceri in engleza, in germana.

Istoria este domeniul care ma preocupa, ca sa nu spun ca ma obsedeaza. Imi este aproape de cand eram copil. Este mai mult decat o pasiune, pentru ca este ceva cu care stau alaturi, mi-am dus viata impreuna cu ea. Cred ca am reusit sa misc ceva in istorie, am aruncat o privire noua asupra acesteia. Am reusit sa-mi fac cunoscute punctele de vedere. In raport cu ceea ce mi-am propus sa fac, cred ca am reusit. Sunt multumit de ceea ce am realizat, in conditiile in care nu am cerut imposibilul. Daca as avea sansa sa o iau de la capat, nu numai cu mine, dar si cu istoria, as schimba comunismul. Sunt decenii in care am incercat sa fac tot ce am putut si am facut cate ceva, dar asta m-a blocat foarte tare. Am reusit sa spun exact ce aveam in minte, in deplina libertate intelectuala, abia dupa ce s-a terminat cu comunismul. Am avut momente de relativa descurajare inainte de ’89, fiindca nu toate lucrurile mergeau asa cum trebuie atunci, dar nu m-am gandit niciodata sa renunt la cariera mea. Nu ma vad facand altceva decat ceea ce am facut.

Istoria trebuie scrisa cu inteligenta si cu libertate de spirit. Trebuie sa fie o istorie vie, deschisa, in care fiecare sa vina cu ideile lui. Este normal sa existe o pluralitate de idei in istorie. Daca ne referim la integrarea Romaniei in UE, este normal ca istoria romanilor sa fie integrata in istoria europeana. Asa ar fi fost normal sa fie si pana acum. Nu suntem o insula in Europa, suntem o parte a istoriei europene."
Valoare
"Lucrul la care tin cel mai mult pe lume si pe care l-am visat dintotdeauna este libertatea. Din pacate, am avut parte de prea putina inainte de ’89, iar dupa ’89 am incercat sa profit de ea. Este o valoare fundamentala care mi se pare deasupra celorlalte"
  • Lucian Boia, prof. de istorie la Universitatea Bucuresti
  • ×
    Subiecte în articol: calendar istorie