x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar “Astăzi e ziua ta...”: Marin Constantin

“Astăzi e ziua ta...”: Marin Constantin

de Ramona Vintila    |    27 Feb 2008   •   00:00
“Astăzi e ziua ta...”: Marin Constantin

Confesiunile maestrului Marin Constantin, fondatorul corului Madrigal, la cei 83 de ani pe care îi împlineşte astăzi…

Confesiunile maestrului Marin Constantin, fondatorul corului Madrigal, la cei 83 de ani pe care îi împlineşte astăzi…

 

“Împrospătarea la distanţă de câţiva ani a unei părţi din Madrigal a presupus în permanenţă un concept şi o tehnică legate de necesara menţinere, eventual progresivă a performanţei artistice. Noi am rezolvat această problemă intuind şi rea­lizând continuitatea specifică prin contiguitate spirituală şi tehnică. Amintirile cele mai dragi pe care le păstrez cu recunoştinţa publicului nu le pot numi la singular, ele sunt multe, îmi sunt scumpe şi rămân de neuitat. Deşi mulţi mă consideră «răsfăţat al viselor împlinite», eu le aş­tept în continuare... În cele trei vo­lume: Viorel Cosma – «Constelaţia Ma­d­rigal», Iosif Sava – «Marin Constantin în dialog cu Iosif Sava» şi Grigore Constantinescu – «Madrigal sau magia sunetelor», m-am referit pe larg la sfânta poveste a naşterii Madrigalului.

Întrebarea pe care personal mi-am pus-o şi continuu să mi-o pun este aceea dacă desăvârşirea trebuie neapărat considerată perfec­ti­bi­lă. În principiu cred că nu. Dar asta nu mă împiedică să cred cu tă­rie că specificul neamului nostru ro­mâ­nesc cuprinde şi potenţialul unor asemenea încercări sau mari cu­te­zanţe... Muzica este viaţă reflectată sau (şi) transfigurată. Deşi nu-mi sunt proprii teoretizările, după «a înţelege» urmează «a şti». Şi după «a şti» urmează «a trăi» şi «a face», sub cupola binelui, eticului, es­te­ticului, fără de care arta nu poate exista. De «înţeles», poate să «înţeleagă» oricine are capacitatea de a re­cepţiona corect, de a stabili conexi­uni normale. «A şti» este cu totul altceva, ce alungă îndoiala sau teama. Oricând, interpretul îl re­pre­zin­tă pe compozitor şi îl prezintă re­ac­tualizându-l subiectiv de fiecare dată, pe un spectru care merge de la bizar la sublim. Ce fericită ar fi lu­mea dacă aceasta ar însemna mereu un elixir al vieţii. Vedeţi dumnea­voastră, corul respiră prin plămânii dirijorului. Ba chiar şi cum respiră acesta din ur­mă... care trebuie să fie cel dintâi. În fenomenul interpretativ, pe cât de certă este relaţia dintre două sunete, pe atât de pro­babilă este cea dintre două fiinţe umane. Convingerea aceasta nu implică nicicum autofelicitări.

N-am putut include în viaţa mea ipoteza reîntoarcerii timpului. Aşa a fost să fie! Eu aşa am simţit adevărul în artă, ca un dat al firii, în lumea miracolului şi a sensului divin. Trăiesc cu credinţa că cine deţine un potenţial benefic sau un bogat patrimoniu estetic uman trebuie să-l dăruiască pretutindeni şi creştineşte printre semeni, să-l răspândească.

O urare de ziua mea? Cred că este mai firesc ca ea să fie adresată fiului meu, dirijorul Ion Marin:

Talentul,

pasiunea,

cu dragostea de muzică

Şi semeni

încearcă să le-ngemeni,

adăugând cunoaştere adâncă

Şi încă

neistovită muncă . . .

Ajungi astfel

trudind precum un salahor

prin frumuseţea lumii,

să fii al tuturor

Râvnit

sau

nerâvnit postum,

succesul,

marele succes,

(de vei avea cumva la el acces)

nu trebuie interpretat “oricum”

El nu a fost

şi nu va fi nicicând

capăt de drum

şi nici popas,

nici sfântă clipă de răgaz.

El este

raza ce anină

pe frunte

roua de lumină,

e zbatere de-aripă

ce liber a ţâşnit,

purtând şi inimile noastre

în zborul “Păsării măiastre”

spre infinit.

Fă-ţi din temeiul

de mai bine,

de mai frumos

şi-adevărat

altar

şi ne-ntinat cămin.

Amin”

 

Trăire

“Amintirile cele mai dragi pe care le păstrez cu recunoştinţa publicului nu le pot numi la singular, ele sunt multe, îmi sunt scumpe şi rămân de neuitat. Deşi mulţi mă consideră «răsfăţat al viselor împlinite», eu le aştept în continuare...”

Marin Constantin

×
Subiecte în articol: calendar