“E atit de usor sa faci bine...”
Profesor doctor Narcis Copca, directorul Spitalului “Sfinta Maria”, isi
sarbatoreste astazi ziua de nastere. Ii uram“La multi ani!”.
“E atît de uşor să faci bine...”
Profesor doctor Narcis Copcă, directorul Spitalului “Sfînta Maria”, îşi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere. Îi urăm“La mulţi ani!”.
“Aniversările sînt clipe de bucurie şi aşa trebuie să fie. Bucuria de a trăi. Celor nemulţumiţi de consideraţia cum că au îmbătrînit un an, le reamintesc, ca medic, să facă deosebire între aniversare şi comemorare... şi să fie mulţumiţi! Pentru că nu poţi să ştii cum te vei trezi a doua zi. Într-o astfel de «a doua zi», de pildă, eu m-am trezit doctor. În alta chirurg. Iar în alta profesor. Asta zic că a fost bine. Bănuiesc că principala motivaţie pentru toate aceste ciudate treziri este cea de a face bine. Şi nu rău.
Educaţia creştină şi nu numai ne îndreaptă înspre bine, înspre frumos, înspre iubire. Ca şi dumneavoastră, constat că valorile se aşază mai greu şi nu înlocuiesc aşa cum
ne-am dori valorile trecutului. De aici şi imensa mea nemulţumire. Lipsa de profesionalism de care sîntem înconjuraţi. România ar trebui să pună semnul galben de începător pe Primărie, pe Parlament, pe serviciul 112 etc.
Cel mai trist este semnul galben pe valorile morale. Sînt mulţi ca mine, care nu se regăsesc într-un Bucureşti în care auzim înjurături pe stradă sau într-un jurnal horror de la ora 5 ce prezintă ultimele lovituri de sapă în capete. Cel mai trist este că nu constatăm devierile înspre tipul de societate «zombi», precum şi faptul de a dezvolta această temă singular în Europa. În rest, numai de bine.
În ceea ce mă priveşte, am învăţat după diverse încercări să mă bucur de tot ceea ce este pozitiv. Este singura recomandare pe care mi-aş permite să o fac distinşilor cititori: să ia ce este bun şi să meargă înainte! Ar trebui să dăm ratingului exact cît merită – adică limitat şi să nu uităm de efortul uriaş al creatorului care ne-a dat posibilitatea de a munci o viaţă – şi în cazul fericit –, de a descoperi o teoremă sau o moleculă. Apropo, zilnic, medicii români trudim şi salvăm mii de vieţi, dar nu ştiu dacă aţi observat.
În schimb, aţi trăit intens ştampila care ne-au pus-o unii cu diverse organe secţionate ori cu un operat din greşeală. E păcat! Aceste anomalii sociale duc la lipsa apetitului tineretului pentru medicină şi staţi să vedeţi anomalii medicale peste vreo 15 ani! Cred cu tărie că nici o meserie nu trebuie persiflată! Dacă iubim autoturismele, lanţurile de aur, manelele şi cartea de credit mai mult decît cartea de citire, să nu ne mai mirăm de propria însingurare şi neînţelegere.
Am mai învăţat şi observat ca manager că poţi să iubeşti angajaţii pe care îi conduci, poţi să-i ajuţi şi să le soliciţi exact ceea ce pot mai bine. De aceea, nu înţeleg ura vechii conduceri (comuniste) faţă de propriul popor. Şi nici indiferenţa actualei. E atît de uşor să faci bine...”
Citește pe Antena3.ro