x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar "Astăzi e ziua ta...": Nelu Ploieşteanu

"Astăzi e ziua ta...": Nelu Ploieşteanu

de Ramona Vintila    |    15 Dec 2007   •   00:00
"Astăzi e ziua ta...": Nelu Ploieşteanu
Sursa foto: Gabi Boholt/

A avut de multe ori ocazia să rămănă in străinătate, dar a refuzat pentru că a dorit "să readucă in actualitate muzica veche romănească". Cel mai cunoscut interpret de muzică lăutărească, Nelu Ploieşteanu, implineşte măine 57 de ani.

A avut de multe ori ocazia să rămănă in străinătate, dar a refuzat pentru că a dorit "să readucă in actualitate muzica veche romănească". Cel mai cunoscut interpret de muzică lăutărească, Nelu Ploieşteanu, implineşte măine 57 de ani.

"Cred că sunt singurul care imi dau silinţa să invăţ muzica lăutărească. Altora nu le place sau, poate, nu vor să o facă. Intotdeauna, unde mă duc, la orice chef, incerc să fiu la curent cu tot ceea ce imi cer oamenii, de suflet, muzica lăutărească.

Am avut satisfacţii, uneori pănă la lacrimi, de la politicieni pănă la ultimul ţăran. E o zestre in mine. Dacă văd că cineva ingănă cu mine căntul lăutăresc am cea mai mare satisfacţie. Au fost oameni care au plăns in faţa mea, şi actori, şi artişti. Probabil că am avut puterea asta de a transmite celui din faţă. Muzica lăutărească spune adevărul din suflet şi rog să se facă diferenţă intre muzica ţigănească şi cea lăutărească! E o diferenţă ca de la cer la pămănt. Muzica lăutărească e complet diferită, e o muzică de suflet, pentru că lăutarii creau pentru a mănca. «Căpitane de judeţ» este un căntec creat.

A fost şansa vieţii mele să cănt alături de mari actori. Eu căntam la «Şarpele roşu», o mare boemă a Bucureştiului. Aici erau adevărate colocvii de oameni inteligenţi.

Atunci am devenit prieten cu Ştefan Iordache. Venea atunci lăngă mine şi căntam impreună. In urmă cu cinci ani am făcut un disc, in octombrie a ieşit al treilea CD. M-am bucurat enorm de mult, şi de atunci au inceput şi colaborările la diferite spectacole. Am avut cu nea’ Gheorghe Dinică un spectacol live şi, de asemenea, am rămas prieteni. Acum trebuie să culeg nişte melodii, să facem repetiţii, dar anul care urmează. Cred că lăutarul trebuie să fie şi un bun actor. Lăutarul joacă foarte bine, căntă la urechea omului şi dacă nu ai şi puţină stofă de actor, ca să ştii să imparţi utilul cu plăcutul, să simţi omul ăla lăngă tine, să trăieşti impreună cu el un căntec, nu ai satisfacţii.

Muzica lăutărească nu va imbătrăni niciodată. Trăieşte de sute de ani! Va muri dacă cineva nu o va lua de la capăt, cum am luat-o eu. A dăinuit ani, ani, ani. Nu se poate uita. Piesele pe care le cănt eu nu sunt create de mine, ci sunt readuse in actualitate. Pentru asta sunt făcute.

In adolescenţă trăiam momentul, de azi pe măine... De acum inainte vreau să-mi văd nepoţii mari, să fie copiii sănătoşi. La vărsta asta te bucură mai mult sănătatea. Mi-aş dori să fiu la fel de iubit de oamenii care merg pe stradă şi mă opresc. După un spectacol sunt aplaudat pănă ies din sală şi mă emoţionez pănă la lacrimi. Le doresc tuturor un an nou fericit şi numai bucurii să aibă in viaţa lor."

Dăinuire

"Muzica lăutărească nu va imbătrăni niciodată. Trăieşte de sute de ani! Va muri dacă cineva nu o va lua de la capăt, cum am luat-o eu. A dăinuit ani, ani, ani. Nu se poate uita..."

Nelu Ploieşteanu, lăutar

×
Subiecte în articol: calendar lăutărească muzica