x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta: Nicolae Corjos.

Astăzi e ziua ta: Nicolae Corjos.

de Loreta Popa    |    18 Mai 2011   •   21:00
Astăzi e ziua ta: Nicolae Corjos.

A ales regia din motive pe care le-a impartasit cu inima sa, dragostea de teatru si film. Se simte in largul lui printre tineri. A crezut si crede ca intotdeauna mai este loc de poezie, ca stare sentimentala, ca stare umana. Este important sa-si gaseasca fiecare stilul, sa se cunoasca pe sine.

Profesor din vocatie, foarte iubit de studentii sai, regizor, scenarist, tata si bunic, Nicolae Corjos rememoreaza din cand in cand filmele pe care le-a facut, dar si cele pe care nu le-a facut si se hraneste cu speranta. Filmele sale au o anumita cantitate de blan­dete, de tandrete, e suficient sa enumeram cateva titluri precum "Ora zero" (1979), "Alo, aterizeaza stra­bu­nica!" (1981), "Declaratie de dra­goste" (1985), "Liceenii" (1986), "Extemporal la dirigentie" (1987), "Liceenii Rock-and-roll" (1991) ca sa va reimprospatam memoria putin si astfel sa va puteti da seama ca nu gresim in aprecierile noastre. A cola­borat cu cei mai cunoscuti re­gizori de film romani, dar si regizor din partea romana la mai multe coproductii cu regizori straini. Regizor si autor de scenarii la peste 50 de filme documentare. A publicat numeroase articole, studii, interviuri privind probleme ale cinematografiei si ale televiziunii.

Regizorul si profesorul Nicolae Corjos isi sarbatoreste in curand ziua de nastere. Jurnalul National ii ureaza "La multi ani!".

"Niciodata nu se poate spune ca este prea multa poezie in viata"
"Intotdeauna privesc cu optimism viata. Muncesc si incerc sa-mi indrum studentii pe un drum bun. Raman in continuare un regizor sentimental si sensibil la perioada cea mai frumoasa, adolescenta. Motoul vietii mele a fost si mai ramane inca: «Niciodata nu se poate spune ca este prea multa poezie in viata». Ma bucur ca «Liceenii» a fost votat ca fiind cel mai frumos film de dragoste romanesc, potrivit unui chestionar efectuat online de Dragobete, anul acesta. A avut parte de 36,19% din voturi, urmat la mica distanta de «Declaratie de dragoste», care a obtinut 36,8%. Raman un mare indragostit si un mare admirator al actorilor cu care am lucrat la filmele mele, dar cel mai mult si mai mult o am la suflet si o iubesc pe doamna Tamara Buciuceanu Botez. Ii iubesc pe toti cei cu care am lucrat si ca regizor secund, si ca regizor de partea romana la diverse coproductii. De cand sunt profesor nu am mai avut timp sa fac nici un film. Am avut foarte multi profesori in liceu, la fa­cultate, am avut si in viata foarte multi profesori, tot timpul invat si am invatat multe. Sfatul pe care il dau tinerilor este sa invete sa lucreze in echipa. Echipa face din oameni lucruri extraordinare. Daca ar fi s-o iau de la inceput, tot aceasta meserie as face."

×
Subiecte în articol: nicolae corjos