"Ora zero" (1979), "Alo, aterizează străbunica!" (1981), "Declaraţie de dragoste" (1985), "Liceenii" (1986), "Extemporal la dirigenţie" (1987), "Liceenii Rockânâroll" (1991) sunt cele mai semnificative filme de ficţiune pe care le-a realizat Nicolae Corjos. Astăzi, maestrul implineşte 72 de ani.
"Sunt in priză permanent"
A colaborat ca regizor secund timp de 22 de ani cu cei mai cunoscuţi regizori de film romăni. De asemenea, a colaborat in calitate de regizor secund sau regizor din partea romănă la mai multe coproducţii cu regizori străini. Regizor şi autor de scenarii la peste 50 de filme documentare. A publicat numeroase articole, studii, interviuri privind probleme ale cinematografiei şi ale televiziunii. A participat in calitate de concurent şi de membru al unor jurii la numeroase festivaluri, concursuri, gale de film şi de televiziune, naţionale şi internaţionale, pe probleme ale audiovizualului. De ziua sa, regizorul Nicolae Corjos ne impărtăşeşte din găndurile sale:"Cum primesc noul an de viaţă? Muncesc. Am bucuria să fiu profesor asociat la facultate şi să indrum căţiva studenţi care, se pare, vor avea ceva de zis in cinematografia sau in audiovizualul romănesc, speranţe ce sigur vor da un nou impuls echilibrului estetic şi diversităţii tematice şi regizorale. Această activitate mă alătură, şi este extrem de onorant pentru mine, de o serie de regizori şi in acelaşi timp profesori de regie de mare talent şi cu o pregătire elevată, dintre care nu pot să nu amintesc pe Elisabeta Bostan, Marius Şopterean, Doru Niţescu, Geo Saizescu, Alecu Gh. Croitoru, dar şi alături de alţi profesori şi cineaşti de mare valoare.
Privesc cu optimism noul an de viaţă, poate şi pentru că incă doresc foarte tare să mai fac un film despre «Liceenii de ieri şi de astăzi», la care mă găndesc mereu, dar şi pentru că sunt in priză permanent cu cea mai fragedă vărstă, cea a nepotului meu Petru, care va implini curănd trei ani, şi care mă strigă onomatopeic, transformănd Nicu Bunicuâ in apelativul «BUIUCU!!!». Şi mă mir de ce nu mă strigă aşa toată lumea.
De ziua mea cred că va fi ceva obişnuit. O să mă găndesc mult la personajele filmelor mele, la actorii care au interpretat personajele respective, pentru că eu cred că regizorul de film este creatorul de personaje in subtilitatea relaţiilor existente intre ele. De fapt, intotdeauna am pus in faţă eroii, personajele, interpreţii acestor eroi, iar eu am incercat un rol discret, chiar consider că subtilitatea de stil a mea personală este «discreţia regizorală», prin asta inţelegănd că faptele, acţiunea, vorbele personajelor le-am plasat pe primul plan, şi nu atitudinea excesiv subiectivă a regizorului din mine."
Citește pe Antena3.ro