x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta: Nicolae Manolescu

Astăzi e ziua ta: Nicolae Manolescu

de Ramona Vintila    |    25 Noi 2010   •   21:33

Preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu, împlineşte mâine 71 de ani. Jurnalul Naţional îi urează „La mulţi ani!”.

„Nu-mi place că vine iarna. Am rămas marcat de acest anotimp încă din epoca regimului comunist, când era frig peste tot şi m-am umplut de reumatisme. În ceea ce priveşte vremurile, nu prea pot să răspund, pentru că n-am voie să fac politică. Cu titlu personal, pot să spun că trăiesc bine, sunt în Franţa, aşa încât n-are cum să-mi pară rău, nu vreau să-l mânii pe Dumnezeu. Este o climă mai plăcută aici, atmosfera este mai puţin tensionată din toate punctele de vedere. Şi aici au loc remanieri de guvern şi alte lucruri, dar, nefiind cetăţean francez, nu trăiesc aceste momente la fel ca în ţară. Şi este mai puţină agresivitate în viaţa publică. De câte ori vin în România, nu deschid televizorul de frică să nu cad peste cine ştie ce ceartă, insulte şi înjurături pe care şi le adresează unii altora, nu numai oamenii politici, ci şi celelalte categorii, bineînţeles cu sprijinul neprecupeţit al jurnaliştilor de televiziune, care au devenit şi ei foarte agresivi de la o vreme.

Aş vrea să am câţiva ani mai puţin, să nu mă mai doară spatele şi să-mi dea Dumnezeu măcar atâta putere câtă am acum ca să mai fac şi eu câte ceva în viaţa asta. În ceea ce priveşte România, aş vrea să fie mai puţină agresivitate, să nu ajungem să ne urâm şi să băgăm cuţitul unul într-altul numai pentru că avem păreri diferite. N-ar fi rău dacă noi, ăştia bătrânii, am fi ascultaţi de cei tineri cărora li se pare că noi exa­ge­răm când spunem că am scăpat din comunism ca din infern. Poate că un plus de memorie ne-ar trebui tutu­ror ca să ne aducem aminte de lucruri care s-au întâmplat şi care ne-au marcat profund.

Cred că cel mai important în viaţă este să trăieşti aşa cum îţi place, să fii fericit şi împăcat cu tine însuţi. Când un copil îşi alege cariera, şcoala pe care vrea să o urmeze, întotdeauna îi spun să aleagă ceea ce crede că îi place şi unde poate să facă ceva. Să nu aleagă în funcţie de alte criterii, cum ar fi e mai bănoasă meseria asta decât cealaltă, dacă aleg meseria asta plec în străinătate, dacă nu rămân acasă.

N-are nici o importanţă unde eşti şi ce faci, important este să faci bine. Este un lucru fundamental, după părerea mea. De asemenea, trebuie să ai conştiinţa împăcată că nu ai făcut ticăloşii, că n-ai făcut rău altora. Toţi greşim, facem tâmpenii în viaţă, dar sunt greşeli şi greşeli.

Dacă nu m-aş fi născut român, probabil că aş fi ajuns ceva, dar altceva. Faptul că am ajuns ce am ajuns îl datorez în exclusivitate ţării în care m-am născut, limbii pe care am învă­ţa­t-o de la mama, aşa-zisa limbă maternă. Dacă m-aş fi născut în altă parte, poate aş fi ajuns şi acolo ceva, dar nu aş fi fost eu. Ar fi fost altul, chiar şi cu acelaşi nume.

Îmi doresc să fiu sănătos! E cel mai important lucru pentru vârsta mea.”

×
Subiecte în articol: astăzi e ziua ta...