x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar "Astăzi e ziua ta...": Prinţul Paul de Romănia

"Astăzi e ziua ta...": Prinţul Paul de Romănia

de Ramona Vintila    |    14 Aug 2007   •   00:00
"Astăzi e ziua ta...": Prinţul Paul de Romănia

Este nepotul Regelui Carol al II-lea, din prima căsătorie a acestuia, cu Ioana Valentina Lambrino. Prinţul Paul de Romănia a implinit ieri 59 de ani.

Este nepotul Regelui Carol al II-lea, din prima căsătorie a acestuia, cu Ioana Valentina Lambrino. După ce ani la rănd a purtat numele de Hohenzollern, a primit dreptul de a purta numele pe care strămoşii săi l-au adoptat după ce au venit in Romănia. Prinţul Paul de Romănia a implinit ieri 59 de ani.

"Am venit in Romănia imediat după Revoluţie, cu ajutoare din Franţa şi cu o echipă de la televiziunea franceză. Eram entuziasmat de faptul că voi vedea ţara strămoşilor mei. Am făcut o fundaţie care imi poartă numele, am inceput să am activităţi caritabile şi să fac lobby pentru Romănia. După căsătoria cu Prinţesa Lia, m-am stabilit definitiv aici şi, alături de ea, am avut o activitate intensă cu fundaţia. Am pornit prima campanie impotriva cancerului la săn din Romănia, am adus multe vedete in Romănia, am acordat burse şi am ajutat spitale şi biserici. In 17 ani am ajuns să avem donaţii in valoare de 6 milioane de euro. Am moştenit arhiva regală de la Carol al II-lea şi arhiva prinţului Nicolae. Aşa am ajuns să studiez istoria Romăniei şi să imi doresc tot mai mult să cunosc ţara strămoşilor mei. Odată ajuns aici, a devenit ţara mea. Cred că membrii familiei regale, chiar dacă trăim intr-o republică, trebuie să se dedice ţării lor şi să fie un exemplu pentru popor. De aceea, inainte de a veni in Romănia i-am scris unchiului meu, Regele Mihai, să venim impreună. Am aflat mai tărziu că scrisoarea nu i-a fost dată. Imi doresc ca neinţelegerile dintre noi să se stingă, să putem să arătăm lumii că familia regală pune interesele personale deoparte cănd vine vorba de ţară. Două capete incoronate din Europa au incercat să ne ajute să ne conciliem. Din păcate, anturajul lui nu a fost deschis la aceste incercări. Tatăl meu a spus căndva că pentru romăni familia regală ar trebui să fie un exemplu şi să incerce să vindece rănile trecutului. Sper ca anturajul Regelui Mihai să inţeleagă acest lucru intr-o zi.

Am avut o viaţă frumoasă şi, personal, nu regret nimic. Am invăţat din dezamăgiri sau din experienţele negative. Regret doar că nu mi-am cunoscut soţia mai devreme. Cănd te concentrezi şi ai un scop şi trăieşti o viaţă folositoare, timpul are o importanţă mai mică. Daca aş putea intoarce timpul, aş dori ca Romănia să nu fi fost niciodată comunistă. Această ţară merita o soartă mai bună. In acest an, de ziua mea, sunt cu prietenii mei de la Royal Geographic Foundation la Londra. Apoi mă pregătesc să plec la Constanţa, pentru Ziua Marinei. Sper să fiu văzut ca un om care, deşi a avut o viaţă plină in vest, s-a dedicat apoi Romăniei. Toate m-au pregătit pentru ce am făcut aici şi sper să pot să fac in continuare căt mai multe lucruri frumoase."

Origini

"In familia mea săngele este romănesc. Bunica din partea tatălui, Ioana Valentina, era romăncă. Bunicul, Regele Carol al II-lea, a fost primul rege născut in Romănia, botezat ortodox şi crescut in spiritul tradiţiilor romăneşti"

Prinţul Paul de Romănia

×
Subiecte în articol: calendar romania