x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta: Radu Theodoru

Astăzi e ziua ta: Radu Theodoru

21 Ian 2015   •   00:48
Astăzi e ziua ta: Radu Theodoru

 Scriitorul Radu Theodoru a împlinit recent 91 de ani. Jurnalul naţional îi urează “La mulţi ani!”

“Partidul meu e România”
Scriitorul Radu Theodoru trăieşte la Grădiştea, în Sibiu. Este linişte, când anotimpul o permite lucrează în grădină. E o pasiune şi aceasta, la fel ca zborul. Fostul miliar, general, a zburat cât de sus a putut şi pe unde a cerut-o ţara. Şi scrie. Nu la computer, nu la maşina de scris. Scrie de mână. Rămâne ceva original în urmă. Scrie, rescrie, completează, publică.

“Cea mai importantă realizare de anul trecut este “o carte de literatură politică - document ”Francmasoneria pro şi contra”. Pe asta o socotesc carte fundamentală. Dar cărţi de sentiment şi cărţi de de literatură sunt “Roman de dragoste” şi “Basarabia în flăcări. Calea robilor”. Este un roman istoric, un fel de replică la cartea lui Sadoveanu “Zodia Cancerului sau vremea Ducăi Vodă”. Această carte vine şi suplineşte lispsurile istorice. Ea se referă la răscoala călărimilor de margine basarabene împotriva spolitatorului Duca vodă.

Acum completez să dau la tipar o altă carte de literatură politică- document: “România ca o pradă”, ediţia a patra, revăzută şi adaugită substanţial. Avea două cărţi şi am mai scris încă o carte de aproape o sută de pagini. Răspunde la nişte întrebări de actulitate. Problema e puţintel mai complicată – are un motto care spune totul – “nu străinii au cumpărat România ci ticăloasa ei clasă politică a vândut-o.” E la editură. De asemenea, completez o carte mamut autbiografică - “O viaţa fără fard- mărturii, mărturisiri”.
Iubeşte cu patimă poporul român. “Se face o gravă eroare între poporul român şi clasa suprapusă. Poporul român nu este în nicio derivă. Eu trăiesc la ţară de 40 de ani, oamenii îşi văd de treaba lor, zăpăceala este cu alegerile pentru că sunt foarte prost informaţi, documentaţi şi, sigur, se mai dau mititei, Caragiale e la el acasă la alegeri, dar poporul român îşi vede de treaba lui istorică. Munceşte şi îşi face datoria faţă de el însuşi.

Pentru starea aceasta de nesiguranţă socială nu e de vină poporul. E de vină clasa politică care l-a lispsit de baza economică, baza materială. Noi am avut peste 5 milioane de angajaţi în industrie, care majoritatea cazurilor sunt sau şomeri sau au schimbat meseria... S-a lichidat toată industria. La această derivă mai cu seamă a orăşenilor contribuie foarte mult şi mass-media. Regretul meu ca scriitor este profund, atunci când vulgaritatea, semidoctismul, temele zise mondene, dar care, de fapt, seamănă mai mult cu o reclamă pentru prost-gust. Sigur că acest ciber-spaţiu (internet, tv, presă) este un instrument, nu generalizez, parţial, al consumismului extern – al megatrustururilor consumiste, care au schimbat fundamentntal mentalitatea laboriasă a orăşenilor şi a celor angajaţi în industrie de la seriozitatea producţiei la neseriozitatea consumului. Eu nu fac politică de partid, partidul meu e România. “

Are o mare părere de rău în ceea ce priveşte tinerii. “Tineretul – există o politică de stat de a îndepărta tineretul de patria mamă. Gândiţi-vă la supradotaţii nostri... ce oferă statul român supradotaţilor şi ce oferă piaţa externă. Un exod de supradotaţi, care sunt exploataţi aiurea, în interesul altora şi îndepărtaţi de esenţial. Esenţialul este munca pentru progresul ţării care i-a născut, crescut şi educat.”

×