A considerat intotdeauna ca una dintre marile sanse ale vietii sale a fost aceea de a fi ales cariera de profesor cercetator in matematica si toate prelungirile ei. Academician Solomon Marcus implineste maine 87 de ani. Jurnalul National ii ureaza "La multi ani!".
"Mi se pare interesant sa-mi urmaresc visurile, putinele pe care le mai pot recupera inainte de a se destrama"
"Ma pregatesc sa particip, intre 6 si 10 martie, la Conferinta Internationala VISUALIST 2012 (Istanbul), dedicata vizualului in era digitala. Pe de alta parte, in colaborare cu un coleg american, am elaborat o lucrare pentru o alta Conferinta Internationala (Cambridge, UK, iunie 2012), dedicata lui Alan M. Turing, autorul preliminariilor teoretice care au facut posibil calculatorul electronic. Sunt puternic implicat si in pregatirea cartilor mele prevazute sa apara in acest an si in anii imediat urmatori (in scurt timp va aparea un nou tiraj din Paradigme universale, recent mi-a aparut editia a doua a primului volum din Rani deschise, iar in acest an va aparea volumul al doilea). Onorez cu placere numeroasele invitatii de participare la evenimente din lumea educatiei, cercetarii si culturii.
In scrierile mele, in prezentele mele publice, aduc in atentie nu atat certitudini, cat intrebari, ipoteze, mirari pe care le consider esentiale pentru ca trecerea prin scoala si prin universitate sa nu se finalizeze numai prin acumulare de cunostinte, ci sa formeze persoane care vehiculeaza idei si care manifesta disponibilitate pentru latura problematica a lucrurilor. I-am numit pe oamenii de cultura, pe intelectuali.
Mi-e greu sa pretind ca oamenii sa ma adune din toate directiile in care ma risipesc, de la matematica la semiotica si de la lingvistica si literatura la informatica si filosofie. Asa cum memoria personala imi joaca feste, imi dau seama ca si de la memoria colectiva ma pot astepta la confuzii dintre cele mai nostime. Unele s-au si produs. Mi se pare interesant sa-mi urmaresc visurile, putinele pe care le mai pot recupera inainte de a se destrama. Unul, recent, ma framanta cu deosebire. Mi s-a comunicat ca voi calatori intr-un loc unde nu voi avea nevoie de bani, totul imi va fi asigurat. Bine, am spus, dar cu ce imi voi plati calatoria de intoarcere? Raspunsul a fost: Nu vei mai avea la ce sa te intorci.
Ce-o fi insemnand acest la ce, care-i altceva decat unde?"