"Sunt doar un meserias, un mestesugar bun. Fiecaruia dintre noi ni se da o bucatica de pamant pe care trebuie sa o lucram. Tot ce mi s-a intamplat a fost firesc. Apartin unei lumi, unei profesiuni, in care exista nevoia de a reconstrui aceste lucruri pentru cei din jur. De a le povesti. Nu ma astept ca noi sa fim marea cultura. Dar sa fim. Nu tot timpul sa fie ca un geamat, un inceput. Singurii de care nu trebuie sa ne ocupam sunt geniile. Daca o tara are multi pictori meseriasi, are sansa sa apara si un geniu", spunea sarbatoritul nostru, Stefan Caltia. Astazi implineste 70 de ani. Jurnalul National ii ureaza "La multi ani!"
"Umbland prin lume, cu frica lui Dumnezeu, iubesc tot ce e frumos in jurul meu"
Copilaria iti lasa urme puternice. "Locul unde am descoperit lumea a fost circul. Am si fugit cu circul. E o lume a esentelor, a arhetipurilor. Pictura mea nu vorbeste despre individ, ci despre o scena. Nu sunt un pictor al fizionomiei si al psihologiei. Descriu, mai degraba, o stare", spune pictorul.
"In casa mea, in copilaria mea, niciodata nu-mi serbam ziua de nastere. Ziua mea era ziua sfantului al carui nume il port. Si cred ca asa este cel mai frumos, sa ai un patron, sa mergi cu el, sa-l ai ca ideal, ca protector si sa-ti serbezi ziua odata cu el. Puteam sa fiu nascut pe 16, 17 mai, e o zi oarecare.
Sunt vremuri firesti si le traiesc firesc. Imi vad de lucrul meu, de casa mea, de nepotica mea, de gradina, ma bucur ca ma intalnesc cu vecinii, sufar cand vad prostia, cand, in tramvai cineva scuipa seminte langa mine sau arunce chistoace pe strada.
Despre inceputurile carierei mele, pot sa va spun ca m-am intalnit cu un profesor minunat la Timisoara, intamplator am ajuns la acea scoala, din cauza ca nu aveam aptitudini pentru muzica, nu am putut sa urmez seminarul teologic pe care vroiam sa-l urmez si pentru ca tot vroiam sa ma duc la o scoala, am ajuns la Timisoara. Acolo l-am intalnit pe minunatul profesor Julius Podlipny, caruia ii datorez cariera mea.
Sa fii om de cultura inseamna sa te asezi alaturi de ceilalti oameni pe care lumea ii numeste oameni de cultura, sa te silesti a te aseza, prin comportament, prin truda pe care o aplici asupra profesiunii tale si prin cat poti sa daruiesti celor din jurul tau in aceasta lume.
Umbland prin lume, cu frica lui Dumnezeu, iubesc tot ce e frumos in jurul meu. In viata, daca muncesti si crezi in Dumnezeu, pana la urma, reusesti sa faci lucruri bune.
Pentru cei care citesc aceste randuri, la ceas aniversar, le transmit iubire si sa aiba credinta ca de noi depinde ca lucrurile sa fie frumoase in aceasta lume."