x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta: Ştefan Radof

Astăzi e ziua ta: Ştefan Radof

de Ramona Vintila    |    30 Noi 2011   •   21:00
Astăzi e ziua ta: Ştefan Radof

A dat viata unei galerii insemnate de personaje din dramaturgia nationala si universala, clasica, moderna si contemporana, in teatru, cinematografie, televiziune si radio. Este membru UNITER si USR. A fost decorat cu inalta distinctie – "Steaua Romaniei" – in grad de Cavaler. Laureat al mai multor premii nationale si inter­na­tio­nale, Stefan Radof este un titlu de glo­rie al culturii romane. Astazi im­pli­neste 77 de ani. Jurnalul National ii ureaza "La multi ani!".

"M-am nascut odata cu tara; am crescut odata cu ea, am trait odata cu ea, am iubit, am urat si-am suferit odata cu ea"
neau 15 ani... de la faurirea Romaniei Mari (Romania Dodoloata) si tot atatia de cand Basarabia stramosilor mei, din partea tatalui, se alatura celor de-un neam si de-o limba, ca sa se intemeieze o tara: Romania moderna, democrata si Europeana, sub domnia Regelui Ferdinand – zis si intregitorul. Am indraznit sa cred, toata viata, ca m-am nascut odata cu tara; am crescut odata cu ea, am trait o data cu ea, am iubit, am urat si-am suferit odata cu ea; si ca o dovada ca suntem ocrotiti de aceiasi zodie: a cavalerilor far-de teama si far-de prihan; tot intr-un Decemvrie si-o vreme de undrea
ne-am recucerit Libertatea si Demnitatea si-acum invatam din nou ce sa facem cu ea si cum sa stapanim vremurile, in asa fel ca sa nu mai ajungem sub ele, sub vremuri, cum se mai zice.
Ma bucur nespus cand descopar printre tinerii de azi o viitorime auten­tic democrata si europeana, mai ales in randul studentimii, ca grupul celor de la filosofie organizati in fundatia LIBERPEDIA si preocupati de recuperarea trecutului insangerat al Romaniei; La fel salut cu interes si aparitia societatii, deocamdata: Noua Republica, desi sunt monarhist.
Candva, daca dintr-o intamplare se va vorbi si despre mine, mi-ar placea sa se vorbeasca ca despre un invingator.
Mai am un vis: sa apuc sa vad Basarabia ( Republica Moldova ) intrand in Uniunea Europeana, acolo unde ii e locul, alaturi de patria mama.
Peste cateva luni, in luna februa­rie mai precis, impreuna cu doamna mea, Doina Radof, vom implini 50 de ani de cand suntem impreuna.
In rest, ca om de cultura, ierta­ti-mi indrazneala, incerc, cu toata pu­terea pe care-o mai am, sa fac ce stiu sa fac mai bine si la nevoie chiar mai mult... Astept, cu luminata credinta, sa ma apropii de marea decolare, cand poate voi pleca spre o alta/aceeasi planeta sa-mi continuu vesnicia."

×
Subiecte în articol: stefan radoff