“Amintiri cu parfum interbelic...”
Arta maestrului Tudor Gheorghe s-a pus in slujba marii poezii, cea care
nu l-a tradat niciodata... Astazi, apreciatul artist implineste 63 de
ani.
“Amintiri cu parfum interbelic...”
Arta maestrului Tudor Gheorghe s-a pus în slujba marii poezii, cea care nu l-a trădat niciodată... Astăzi, apreciatul artist împlineşte 63 de ani.
“Tudor Gheorghe... aş putea spune că pînă acum nu m-a enervat! A fost o perioadă în viaţa noastră cînd am avut oareşce divergenţe, dar au trecut repede, pentru că unul din noi ar fi vrut să se risipească în mai multe părţi şi i-ar fi fost dificil. Cel mai deştept a zis: «Stai cuminte şi pleacă pe linii clare, pentru că misiunea ta nu este să fii contemporan cu cei din showbiz, ci de a lăsa după tine o cărare de o esenţă culturală şi de spirit românesc profund şi adevărat». De aceea, ultima perioadă a vieţii mele o dedic în exclusivitate culturii şi rafinamentului cultural românesc. De altfel, de la începuturile mele şi pînă azi nu am fost decît în slujba culturii româneşti. Nu am eşuat niciodată, pentru că am avut în spate adevărata poezie românească.
De-a lungul carierei mele nu am vrut să-mi disipesc ideile. Aşa a luat fiinţă şi seria spectacolelor «Restituiri Tudor Gheorghe». Am pornit pe coordonata restituirilor folclorului românesc şi a muzicii uşoare din perioada interbelică, perioadă în care mi-aş fi dorit cel mai mult să trăiesc. Era o Românie în care a existat cea mai incredibilă explozie de manifestare a inteligenţei noastre creatoare. Mi-aş fi dorit să fiu contemporan cu Eliade, Vulcănescu, Ţuţea. Ce lume a poeziei... De la Arghezi la Barbu, de la Minulescu la Topîrceanu. A fost o explozie pe care nu cred că o să o mai întîlnim curînd în acest spaţiu minunat... România. Pentru a ne aminti de parfumul interbelic, am conceput două spectacole, «Parfumul nebunelor dorinţi» şi «Calvarul unei inimi pribegi», care s-au jucat în toate oraşele cu casa închisă. Spre marea mea bucurie, sălile aveau în proporţie de 70% tineri. E un semnal care m-a pus pe «gînduri»! Pentru «Serenadă din trecut», spectacolul de la 20 august, care va avea loc la Bucureşti, am ales cele mai melodioase şi speciale cîntece din această serie. Îmi doresc ca bucureştenii să-şi amintească de un oraş care în perioada interbelică era numit micul Paris.
Într-un fel sau altul, simt că am scris cartea vieţii mele, dar a fost o carte de dialoguri îndelungi: am realizat o emisiune săptămînală timp de trei ani la Radio Craiova împreună cu Mircea Pospai, care se intitula «La taifas cu Tudor Gheorghe». Am tăifăsuit ca doi olteni, trecînd prin toate etapele existenţei mele: glumele şi dramele pe care soarta mi le-a pus în faţă; amintiri şi aventuri din turneele dinainte de ’89 prin ţările prin care nu aveam voie să umblăm liberi; tristeţile mele privind lumea de astăzi, lumea a treia creată strîmb după 1989...
La final, îmi urez sănătate, pentru că Dumnezeu mi-a dat nişte idei pe care le am de dus la bun sfîrşit.”
Citește pe Antena3.ro