Este doctor in matematică la Facultatea de Matematică a Universităţii din Bucureşti. Din 1996 reprezintă minoritatea armeană şi comunitatea IT&C din Romania in Parlament. Astăzi, Varujan Pambuccian implineşte 48 de ani.
"Romanul s-a născut inginer"
"Cred că prima intalnire foarte serioasă cu tehnica am avut-o la 4 ani, cand am primit cadou de ziua mea o trusă mecanică foarte elaborată, şi de atunci mi-a plăcut foarte mult asta. Părinţii mei m-au incurajat să fac numai ce imi place. Am fost crescut in libertate absolută de părinţii mei şi cred că este cel mai bun lucru pe care l-au făcut pentru mine. In liceu mi-am dorit să mă fac regizor de teatru, dar am ales pană la urmă matematica. Aşa a fost să fie... Matematica se impacă bine cu orice, pentru că pană la urmă este un mod de a gandi care se transformă intr-un mod de viaţă. Noi, matematicienii, cred că suntem cei mai proşti oameni de pe pămant, pentru că avem o gandire foarte simplă şi ne plac lucrurile simple, clare şi predictibile. Nu inţelegem lucrurile complicate niciodată. Cred că este un lucru bun, pană la urmă şi un copil este aşa. Copiii sunt mai ok decat adulţii. M-am apucat de politică dintr-o intamplare. Varujan Vosganian işi făcuse partidul şi m-a intrebat dacă nu vreau să merg acolo. Şi am mers. Suntem prieteni dinainte, de aproape 30 de ani. Politica este mai complicată, dar tot se potriveşte cu matematica. Eu am incercat ca intotdeauna să aplic regula simplu, clar, predictibil in tot ce am făcut.Cred că tehnologia este cheia dezvoltării Romaniei. Cred că poporul roman are un talent genetic, aşa cum are fiecare om. La romani, talentul ăsta este undeva intre lucrurile practice şi cele abstracte. Din cauza asta cred că romanul nu s-a născut deloc poet, dar s-a născut inginer. Culmea este că mai poet mi se pare englezul, chiar şi neamţul decat romanul. Frate cu codrul a fost şi sper să nu mai fie foarte multă vreme, dar poet nu. Tineretul din toată lumea s-a imprietenit cu calculatorul şi nu numai tineretul. Democratizarea s-a făcut cam la fel peste tot. La noi a fost intarziată de comunism, dar in ultimii ani suntem absolut sincroni cu ce se intamplă in toată lumea. Este un lucru bun, deoarece creează piaţă pentru industria de care mă ocup. Spun asta cinic şi foarte fericit.
Despre domeniul in care lucrez pot să spun că este probabil unul dintre dătătorii de speranţă pentru Romania. Despre Romania ce să spun... Cred că ar trebui să devenim mai conştienţi de noi inşine, de ce avem bun şi ce avem rău şi să incercăm să folosim ce avem bun pentru a trăi mai bine. Din păcate, există o idealizare in ce avem rău şi o subestimare in ce avem bine."
Citește pe Antena3.ro