x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar "Astăzi e ziua ta..." - Veta Biriş

"Astăzi e ziua ta..." - Veta Biriş

de Roxana Vintila    |    11 Aug 2008   •   00:00
"Astăzi e ziua ta..." - Veta Biriş

 "Nu mi-am părăsit nici o clipă satul"
Suflet şi glas mereu arzînde pentru neamul şi poporul său: Veta Biriş. Marea interpretă împlineşte astăzi 59 de ani.  "Pentru mine, această perioadă este una specială, aflîndu-se sub auspiciile «Adormirii Maicii Domnului».



 "Nu mi-am părăsit nici o clipă satul"
Suflet şi glas mereu arzînde pentru neamul şi poporul său: Veta Biriş. Marea interpretă împlineşte astăzi 59 de ani.  "Pentru mine, această perioadă este una specială, aflîndu-se sub auspiciile «Adormirii Maicii Domnului». Este, poate, o vreme în care, mai mult ca altădată, simt nevoia de linişte, pace, reculegere... În acelaşi timp, dragostea şi respectul pentru publicul meu mă determină să răspund tuturor invitaţiilor, continuînd astfel să mă bucur de pre­ţuirea acestuia.  

Faptul că organizatorii de evenimente au schimbat data desfă­şurării în funcţie de programul meu, aplauzele necontenite la fie­care întîlnire, cuvintele simple, dar pline de profunzime, telefoanele şi scrisorile atît în cadrul emisiunilor de radio-tv, cît şi acasă sînt tot atît de multe aprecieri care îmi inundă sufletul de bucurie. Împlinirile sînt legate în primul rînd de copil, apoi... bucuria şi lacrimile din ochii pu­blicului meu. Dezamăgirile... poate lipsa de obiectivitate a celor care «ţin frîiele» culturii, a unor oameni din televiziuni şi radio.

Mă «cert» uneori pentru prea multă modestie şi bunătate. Mă felicit pentru demnitatea cu care am rezistat tuturor «încercărilor vremii», continuînd să păstrez drumul cîntecului drept. Atîta vreme cît generaţiile de interpreţi consacraţi nu se abat de la drumul «sfînt şi drept» al cîntecului, cei tineri vor şti să le urmeze exemplul. Dacă urmăriţi concursu­rile de cîntec popular, veţi fi surprinşi să constataţi cîţi tineri talentaţi re­prezintă zonele noastre etnofolclorice. Datorită lor procesul continuităţii e în plină desfăşurare. Cîntecele mele sînt cîntecele neamului meu. Le-am ascultat în vatra satelor noastre, în cadrul obice­iu­rilor de peste an sau al celor legate de viaţa ţăranului ardelean. De ase­menea, un loc important în su­fletul şi repertoriul meu îl deţin cîntecele patriotice, învăţate de la tatăl meu şi de la sătenii mei, pe care nu i-am părăsit nici o clipă. Am rămas alături de ei în satul Căpîlna de Jos, de care mă leagă multe amintiri frumoase.  

Visez să mă înconjor de o lume sănătoasă din toate punctele de vedere, fără răutăţi, fără dezastre. Cred că sîntem un popor care a plătit preţuri grele pînă acum şi merităm o viaţă mai liniştită. Îmi doresc ca tot ce fac să fie de bună calitate şi să cuceresc oricare suflet care mă ascultă.

Aş vrea să văd cultura tra­diţională aşezată în matca ei fi­rească, reprezentînd, ca în cazul altor popoare, unele dintre elementele identitare importante. Albumul pe care îl pregătesc pentru această toamnă, împreună cu Adela Mărculescu, ilustrează tocmai acea îmbinare a poeziei cu muzica sufletului prin cîntecele istorice, religioase, de petrecere etc." (Roxana Vintilă)

×
Subiecte în articol: calendar