x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta... Victor Socaciu!

Astăzi e ziua ta... Victor Socaciu!

14 Ian 2010   •   00:00
Astăzi e ziua ta... Victor Socaciu!
Sursa foto: Desen de Romeo Răileanu/

"Sufletul meu poartă dorul nesfârşit de mama..." "Omul bun" Victor Socaciu împlineşte astăzi 57 de ani. Jurnalul Naţional îi urează "La mulţi ani!".



"În ciuda celor 57 de ani pe care-i împlinesc, fac tot posibilul ca ziua de ieri să însemne mai puţin decât ziua de azi şi mai ales decât ziua de mâine. De la o anumită vârstă, nu departe de a mea, ţi se relevă infinit mai acut importanţa timpului care, generos, te lasă să-l gestionezi în folos propriu, e adevărat, doar pe timpul vieţii. De aceea, un moment aniversar exacerbează foamea de timp şi nevoia de definire şi redefinire. Într-un fel mi-e groază să mă gândesc ce mult timp aveam în prima tinereţe şi chiar după, pentru toate acţiunile în care mă implicam! Atunci nu simţeam timpul, iar acum a devenit un vehicul care mă poartă într-o goană accelerată probabil şi de propriile-mi neîmpliniri. Nu e vorba de nostalgii, ci chiar de regretul de a fi lăsat prea uşor să se prelingă timpul printre degete. Ar trebui să mă mai nasc încă o dată doar dacă nu voi reuşi să spun tot ce am de spus, de trăit şi de împlinit în această viaţă. La 20 de ani iubeam atitudinea, femeile şi vinul, iar la 40, femeile şi vinul. Acum doar vinul! Luaţi-o ca glumă sau nu..., oricum, ceea ce ni se întâmplă într-o viaţă este mult mai complex decât armonia celor trei cuvinte. Nu par deloc anacronice nişte versuri pe care le cânt de mult timp, ale lui Jaques Brel, şi care mi se şi potrivesc azi: Dar aşteptând acea zi/ Uneori mă plictisesc/ Şi-atunci plec în oraş/ Să văd fetele zâmbind/ Dar ele vorbesc despre dragoste/ Şi eu despre caii mei...

Îmi doresc cu adevărat ca arta şi cultura în general să ţină agenda publică în ţara mea, să devenim o societate normală în care, într-un echilibru firesc, cultura să nu plictisească pe nimeni, iar manelele să nu agreseze nici o persoană. Toate care există să-şi găsească locul cuvenit în timpul şi spaţiul nostru, adică şi Octavian Paler şi Freddy Tupeu.

Celor care mă iubesc trebuie să le mărturisesc că nu voi depune nici un efort ca să-i dezamăgesc vreodată, celor care nu mă iubesc le voi da motive în continuare să se împiedice de mine, iar celor mulţi cărora le sunt indiferent le transmit că nu am de gând să le tulbur liniştea.

În ceas aniversar îmi îmbrăţişez cu dragoste soţia, copiii, tatăl, rudele, prietenii şi pe toţi oamenii buni. Dar sufletul meu poartă de la naştere, întotdeauna în astfel de zile, dorul nesfârşit de mama."

×
Subiecte în articol: calendar