x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta: Vlad Conta

Astăzi e ziua ta: Vlad Conta

de Ramona Vintila    |    19 Ian 2011   •   19:17
Astăzi e ziua ta: Vlad Conta
Sursa foto: Grigore Popescu/Agerpres

147272-grigore-popescuagerpres-3963417.jpgUn muzician profesionist, dirijor al Operei Naţionale din Bucureşti, Vlad Conta îşi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere. La mulţi ani!

Cum trăieşte Vlad Conta aceste vremuri. „Cotidianul, cu o doză de în­gri­jorare şi nesiguranţă, dar şi cu no­ro­cul muzicianului care-şi găseşte re­fugiu în activitatea sa.” Cel mai frumos moment trăit în ultima perioadă. „A face muzică şi a o comunica reprezintă un privilegiu în sine. Câte odată, un concert, un spectacol sau numai parte din el sunt pentru mine deo­se­bite, de neuitat. În ultima vre­me... o anumită «La Bohe­me», parte din «Faust», mo­mente în pregătirea şi premiera «Celan», un anumit concert la filarmonica din Iaşi...” Lucruri pe care le-ar schimba în România. „Mă feresc să fiu sfătos. Prefer să-mi exprim nevoia (moderată) de ordine, care în ultima vreme este agresată. Stridenţa, aroganţa, mahalagismul, calomnia mă revoltă. Pentru început mi-aş dori mai multă decenţă.”

Dacă ar avea acum vârsta la care ar trebui să-şi aleagă drumul în viaţă, ar alege la fel? „Bineînţeles.” Cât datorează Vlad Conta României, cum ar fi ajuns cine este astăzi dacă nu s-ar fi născut aici. „Nu ne alegem nici părinţii, nici obârşia, iar le­gă­tu­rile afective sunt asemă­nă­toa­re. În ca­zul meu acestea sunt fericite, strân­se şi diverse. Mi-este nefirească ra­por­­ta­rea în termeni de datornic. Sunt recunoscător şi aduc un omagiu maeştrilor mei, în special celor care m-au format şi educat până la 18 ani, când am părăsit România.” După o carieră încununată de succes, există ceva ce îşi doreşte în mod special şi destinul nu i-a oferit încă? „Cele începu­te ieri le voi continua mâine, iar «ofertele» destinului le aştept cu seninătate şi oarecare nerăbdare.”

Ce iubea cel mai mult la 20 de ani, dar la 40, ce iubeşte cel mai mult azi. „Viaţa!”

×
Subiecte în articol: astăzi e ziua ta...