x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta: Zamfir Dumitrescu

Astăzi e ziua ta: Zamfir Dumitrescu

14 Apr 2011   •   18:19
Astăzi e ziua ta: Zamfir Dumitrescu
161222-fotografie-zamfir-dumitrescu.jpgÎncă din timpul studenţiei, ca ucenic al maestrului Corneliu Baba, pictura devine pentru sărbătoritul nostru un mod de viaţă, un alt fel de a explora şi a înţelege lumea. Pictor, profesor universitar doctor, fost deputat, Zamfir Dumitrescu este în primul rând unul din intelectualii de excepţie ai României, genealogia sa o arată. Astăzi împlineşte 65 de ani şi ne-a rugat să nu-i spunem "La mulţi ani!". Îi respectăm cererea...

"Nu-mi spuneţi, vă rog, «La mulţi ani!». Aş lua-o ca pe un blestem"
"Cu exact trei sute şaizeci şi cinci de zile în urmă pe «simezele» acestui ziar «îmi expuneam» o teorie amară a acceptanţilor – acceptacilor – nonac­ceptanţilor. A trecut un an, am îm­bătrânit copios şi teoria s-a transformat treptat în crez. Traseul ine­vi­ta­bil pe care l-am parcurs de la tânăr entuziast la matur îndârjit şi-apoi la bătrân sceptic şi cinic s-a încheiat cu o concluzie deznădăjduită: sunt un nonacceptant nerealizat.

Am încercat în timpul vieţii să fac tot ceea ce am fost învăţat să fac. Am construit mai mult decât o casă, am sădit mai mult decât un copac, am fă­cut mai mult decât un copil, am pic­tat cum am putut şi crezut, încântându-i pe unii şi enervându-i pe alţii, am predat în şcoală lucruri pe care le-am considerat utile şi fundamentale unor studenţi în marea lor ma­jo­ri­tate apatici, dacă nu ostili. Am condus o uniune de artişti tembelă, falimentară, pe care am adus-o pe linia de plutire, dar se ştie că lupii flămânzi se sfâşie între ei şi-şi pierd instinctul de haită. După plecarea mea, uniu­nea respectivă n-a mai fost tembelă, n-a mai fost deloc. Am intrat în politică şi astfel am reuşit să impun în Parlament o lege care-i face pe toţi artiştii pensionari puţin mai senini. Mi-au mulţumit trei-patru arhitecţi, doi-trei scriitori, un actor şi nici un coleg din breasla mea.

Vă rog nu-mi spuneţi astăzi «La mulţi ani!», mi s-ar părea o ipocrizie şi aş considera-o ca pe o înjurătură. Sunt doar un nonacceptant nereuşit care priveşte  spre nonacceptantul simbol, personajul pe care l-am pictat de multe ori răstignit pe cruce.

Mi se pune, ca şi altora, întrebarea patetică: Ce aţi face dacă v-aţi mai naş­te încă o dată? Răspunsul standard ar fi să afirm că aş face exact ceea ce am făcut şi până acum, subli­ni­ind astfel credinţa nestrămutată în uti­litatea trecerii mele prin viaţă. Ei bine, nu! În primul rând, nu mi-aş mai dori să mă nasc încă o dată. Dar dacă aş fi obligat să o fac, în spiritul acceptabilităţii, mi-aş dori să cânt la orgă, pe-o insulă pustie în Pacificul de Sud, în faţa unor câini din rasa do­gi­lor germani. Ei mi-au fost cei mai buni prieteni. Şi singurii. Într-o lume în care libertatea este înţelegerea ne­ce­sităţii (!). Le-am auzit pe fiicele mele fo­lo­sind un cuvânt necunoscut mie, care cu siguranţă nu aparţine limbii ro­mâ­ne: crizat. A fi crizat. Da, trăiesc într-o lume crizată. Şi nu cred că suntem o specie crizată, doar din cauza crizei financiar-economice mondia­le şi naţionale. Cred că suntem conce­puţi crizaţi. Suntem o specie care îşi fo­loseşte o treime din creier şi care nu a reuşit de-a lungul istoriei să construiască o orânduire socială perfec­tă.
"Nu-mi spuneţi, vă rog, «La mulţi ani!». Aş lua-o ca pe un blestem."

×