x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Azi e ziua ta, profesor dr. Dorin Sarafoleanu

Azi e ziua ta, profesor dr. Dorin Sarafoleanu

de Carmen Anghel    |    09 Feb 2015   •   00:41
Azi e ziua ta, profesor dr. Dorin Sarafoleanu

Pasiune, tenacitate, perseverenţă

A crescut generaţii de medici specializaţi în ORL. Este o voce puternică în domeniul otorinolaringologiei, în ţară şi în străinătate. Este membru al Academiei de Ştiinţe Medicale din România. Vrei să-i asculţi sfaturile, nu numai din ipostaza de pacient. Din ceea ce spune simţi folosofia unui învingător. Şi te inspiră. La 9 februarie, profesor doctor Dorin Sarafoleanu îşi aniversează ziua de naştere. Jurnalul Naţional îi urează: “La mulţi ani!”.
“Meritele profesionale şi succesul sunt rezultatul unei activităţi intense, de lungă durată, desfăşurată cu pasiune, tenacitate şi perseverenţă. Napoleon Hill, într-un studiu privitor la oamenii de succes, arată că pentru a avea valoare şi succes trebuie îndeplinite cel puţin cincisprezece condiţii. Pe cele mai importante le-am amintit mai sus. Aş vrea să adaug la spusele lui Hill că, calea spre succes îţi este deschisă şi arătată întotdeauna de un model, de un mentor. Ţi-l alegi întotdeauna dacă însuşirile tale spirituale şi profesionale se potrivesc cu ale lui. Pentru a-l imita, pentru a-l urma, pentru a te ridica la valoarea lui, îţi trebuie o permanentă şi severă introspecţie. Trebuie să-ţi organizezi viaţă după modelul modelului tău. De obicei, aceşti oameni au o viaţă şi un mod de a munci riguros organizate, pe alocuri chiar austeră. Iată de ce, pentru a te ridica la valoarea mentorului tău, acesta trebuie să-ţi fie cel mai atent observator şi cel mai sever critic.”

Al rândul său a devenit model. “Când eu însumi am devenit model, am continuat să muncesc şi să trăiesc după cum am relatat mai sus. Pe de altă parte, am realizat că cei care mă urmează au nevoie de modelare, de sfaturi şi îndrumări, de încurajări sau critici. Am încercat să-i pilotez sever dar fără răutate, cu bunăvoinţă şi cu respect pentru medicină şi pentru pacient. Am urmărit cu insistenţă colaborarea sinceră, obiectivă şi armonioasă cu elevii mei. Astfel, am reuşit să-i îndrum pe fiecare spre zona dinspecialitate către care îl recomandau calităţile. Sunt bucuros că astăzi mă pot lăuda cu câţiva urmaşi de certă valoare profesională, iar faptul că ei mi-au declarat că în perioada în care s-au format în clinică am fost respectat şi nu temut, îmi dă cea mai deplină mulţumire. Le urmăresc acum evoluţia cu emoţie, cu atenţie şi cu drag.”

Cum ne afectează societatea de astăzi? “Eu cred că societatea românească de astăzi este nu un pic, ci profund bulversată. Este în pragul haosului şi se comportă după modelele negative pe care le etalăm peste măsură. Nu avem repere solide, nu avem reguli, galopăm spre vulgarizare, facil şi degradare morală. Practicăm o democraţie trucată, mimăm dorinţa de a avea reguli, valori şi dorinţa lucrului temeinic. Suntem dominaţi de voluptatea lucrului de care ne apucăm greu, îl facem de mântuială şi-l lăsăm pe jumătate făcut. Avem bucuria malefică de a fi cârcotaşi, de a bârfi şi ceea ce e bun şi ceea ce e rău fără că noi să facem ceva, alegem sub influenţa a doi mici şi o bere o clasa politică pe care apoi o încurajăm timp de 4 ani etc. Superficialitatea noastră "latino-balcanică" trebuie contracarată prin norme, reguli şi cutume, care să ne conducă la lucru bine făcut şi progres. Acest lucru se face înlocuind actualele "modele" trucate, malefice, păgubitoare pentru viitorul României, cu valori şi modele autentice, necontestabile. În România aceşti oameni există, dar sunt ignoraţi cu grijă de clasa politică. Până nu-i scoatem la lumină şi nu îi punem pe locurile meritate, România nu va progresa. Nu de mult, diaspora românească, care a învăţat la faţă locului democraţia autentică, ne-a arătat cum putem scapă de "democraţii făcuţi la cursul seral".
Aveţi dreptate... avem nevoie urgentă de valori şi modele reale. Cred că dumneavoastră, presa, puteţi avea un aport valoros în acest domeniu.”

Sunt mulţi cei care spun că nu pot să profeseze la standarde înalte medicina. “Le dau dreptate. Nu au nici salarii decente, dar mai ales, nu au condiţii europene de muncă. Ei se pregătesc 11- 12 ani în centre universitare bine dotate tehnic, la standarde internaţionale şi apoi se duc în spitale şi unităţi sanitare cu dotare veche de 50 de ani. Cum să lucrezi performant în asemenea condiţii? Visele lor profesionale se prăbuşesc. Fiindcă viaţa se trăieşte o singură dată... aleg calea emigrării cu toate consecinţele ei. Când vin acasă în concedii sau când îi întâlnesc în străinătate, îmi povestesc că sunt mulţumiţi de condiţiile în care lucrează, că atât ei cât şi meseria lor sunt respectate, dar că o parte din sufletul lor este acasă. 

Medicină nu se poate face cu promisiuni şi campanii electorale. Vai de ţara care nu ştie şi nu vrea să-şi respecte medicii.” S-ar putea rezolva această situaţie? “Ar trebui plecat de la starea precară de sănătate a românilor, de la indicatorii de sănătate care sunt cei mai proşti din toată Uniunea Europeană, de la ideea că un popor sănătos poate genera uşor bunuri materiale, progres economic şi social, civilizaţie şi cultură. Tocmai de aceste lucruri ducem lipsă în prezent. Au fost vreo 26 de miniştri, fiecare mimând o reformă în sănătate. Rezultatele se văd... suntem un popor cu multe boli care pot afecta biologic fiinţa naţională.

Reforma în sănătate este un proces continuu şi complex. El ţine de structura şi evoluţia morbidităţii, de condiţiile economice, de alimentaţie, de prevenţia bolilor etc. Trăim astăzi în epoca medicinei celor 4 "P": Predictivă, Preventivă, Personalizată şi Participativă. Întreaga societate cu toate mijloacele ei sunt necesare şi trebuie să se implice în bunul mers al stării de sănătate. Cu politruci animaţi de ignoranţa agresivă şi interese materiale şi politice, ceea ce se întâmplă astăzi în sănătate nu poate duce decât la eşec.
O reformă autentică, încărcată de responsabilitate, nu poate fi viabilă decât cu specialişti de valoare recunoscută pe plan internaţional şi intern, de oameni detaşaţi de interese meschine sau de grup. 

Dacă aruncaţi o privire în Academia Română, Academia de Ştiinţe Medicale, în Universităţi, în unele Spitale mari Judeţene, veţi vedea că aceşti oameni există. Cine are interesul să-i ignore şi să nu-i pună în locurile de decizie pe care merită şi în felul acesta să scoată sistemul medical la lumină?”

Dacă un tânăr medic ar merge la domnia sa şi i-ar spune că vrea să plece peste hotare “I-aş prezenţa, înainte de toate, situaţia reală a sistemului nostru de sănătate. I-aş explica că numai cu aportul tinerilor lucrurile s-ar putea îndrepta. Fără să mă erijez în sociolog sau politolog, i-aş explica faptul că democraţia are şi o componentă participativă, deci pentru a schimba un lucru trebuie să te implici. Implicarea este cu atât mai lăudabilă, cu cât o faci pentru ţara ta. I-aş da exemplul recent al diasporei şi, în sfârşit, i-aş aminti faptul că democraţia înseamnă libertate, iar libertatea nu se dă, ci se câştigă prin muncă şi luptă.
De altfel, şi medicina este o luptă cu bolile, o luptă care durează toată viaţa.”

ORL-ul românesc este pe p cale foarte bună, ne asigură profesor dr. Dorin Sarafoleanu. ”Otorinolaringologia românească s-a angajat pe un drum bun. Sunt clinici cu viziune ştiinţifică modernă, beneficiem de un Centru de Excelenţă Europeană în Chirurgia Endoscopică Rinosinusală, de o Societate de Rinologie care face parte dintr-un sistem ştiinţific european, am accesat granturi europene de cercetare, am editat tratate şi monografii de specialitate, avem colaborări intense şi de durată cu mari clinici de ORL din Europa şi din lume, facem cursuri de perfecţionare cu participare internaţională, cursuri foarte căutate şi bine apreciate. Tot ce am amintit se întâmplă la Clinică ORL "Sfânta Maria", dar o serie de performanţe în specialitate - otologie, implant cohlear, laringologie, oncologie, etc., se înregistrează şi la alte clinici din Bucureşti şi centre universitare din ţară. Profesorii din tânăra generaţie, promovaţi pe criterii valorice europene, sunt o garanţie pentru mine că soarta ORL-ului românesc este pe mâini bune.”

Nu poţi avea o discuţie cu o perosnalitate ca a profesorului Dorin Sarafoleanu şi să nu întrebi din perspectiva de “mic muritor” când vom ajunge să avem o viaţă mai lungă? "?Elixirul vieţii?, ?Tinereţe fără bătrâneţe? sunt sintagme care exprimă dorinţa omului de nemurire. Că toate cele ce ţin de viaţă şi biologie, şi viaţa noastră are o limită. Fără să intrăm în consideraţiuni filozofice existenţiale, pot să va spun că în anumite condiţii viaţă noastră pământeană ar putea fi prelungită până spre 120-130 de ani. Genomul nostru are aceste limite, dar dezavantajele civilizaţiei moderne o vor face greu de atins (fumatul, poluarea, stresul, mecanizarea, robotizarea sunt doar câteva dintre ele).
Să nu uităm însă că, din anumite puncte de vedere, moartea face parte din viaţă.

Aşadar, atâta cât ne este dat să trăim, să o facem cu responsabilitate şi cumpătare, dar mai ales cu ideea că dacă lăsăm ceva bun şi util societăţii în urma noastră, nu am trăit degeaba.

Îi îndemn pe toţi să trăiască ca şi când ar muri mâine şi să muncească ca şi când nu ar muri niciodată. În momentul în care nu mai ai dorinţe şi speranţe, înseamnă că nu mai trăieşti. Dorinţele mele actuale sunt pentru sănătate, pentru a mă bucura de nepotul meu Matei, alături de care îmi retrăiesc copilăria, iar profesional să mă bucur cât mai mult timp de evoluţia şi succesele profesionale ale echipei de tineri valoroşi care conduc astăzi Clinică ORL "Sfânta Maria".

×