Soarele rasare la 6:16 apune la 20:23, Luna rasare la 1:57 apune la 17:24
Sarbatoare crestina: Mutarea moastelor Cuv. Maxim Mart.; Cuv. Dositei (Odovania Praznicului Schimbarii la Fata) (Dezlegare la ulei si vin)
Astazi, crestinii sarbatoresc mutarea la Constantinopol a moastelor Cuviosului Maxim Marturisitorul. A fost chinuit din ordinul imparatului Constantiu al II-lea, in anul 662. I s-au taiat limba si mana dreapta pentru a nu mai putea propovadui pe Hristos. In urma chinurilor suferite, la varsta de 82 de ani, se stinge din viata.
Proverbul zilei:
"Cosciugul acopera greselile doctorilor"
S-a intamplat la 13 august
In Romania
-1391 Manastirea "Sfantul Arhanghel Mihail" din Perii Maramuresului, mostenire de familie a voievodului Balita si a fratelui sau Dragos, valoros centru de cultura romaneasca, este ridicata la rangul de "stavropighie" (manastire dependenta direct de patriarhia din Constantinopol). In urma deplasarii personale a lui Dragos la Constantinopol, patriarhul Antonie al IV-lea acorda lui Pahomie, egumenul manastirii, si urmasilor sai, calitatea de "exarh al tinuturilor supuse manastirii", iar celor doi nobili maramureseni dreptul de a-l numi pe succesorul egumenului in functie la decesul acestuia;
-1595 Batalia de la Calugareni. Mihai Viteazul infrange oastea otomana condusa de marele vizir, Sinan-pasa.
In lume
-1961 In noaptea de 12 spre 13 august a inceput ridicarea Zidului Berlinului. Separarea est germanilor de berlinezii din vest. A rezistat pana la 9 noiembrie 1989;
-2004 Deschiderea Jocurilor Olimpice de vara de la Atena.
Nascuti la 13 august
-1899 Alfred Hitchcock, regizor (m. 1980);
-1926 Fidel Castro, fost presedinte al Cubei.
Click istoric
Se implinesc astazi 148 de ani de la nasterea scriitorului si publicistului roman, Spiridon Popescu. S-a nascut in localitatea Rogojeni din judetul Covurlui (azi judetul Galati). A fost profesor de matematica la Liceul "Gheorghe Lazar" din Bucuresti. Ca functionar in administratie, a ocupat functia de institutor si director al invatamantului primar din Ministerul Instructiunii Publice. A fost implicat si in politica, ajungand senator si deputat. A colaborat la revistele "Avantul", "Viata romaneasca", "Adevarul literar si artistic" etc. Scrisorile sale, publicate in "Evenimentul literar" sub titlul "Scrisori catre varul meu", au ilustrat artistic ideile poporaniste ale revistei. A murit in 1933.