x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Crin Antonescu împlineşte 53 de ani."Ar fi bine ca noi toţi să avem nivelul de forţă spirituală cât să putem trăi fiecare zi din viaţa noastră ca şi cum ar fi ultima”

Crin Antonescu împlineşte 53 de ani."Ar fi bine ca noi toţi să avem nivelul de forţă spirituală cât să putem trăi fiecare zi din viaţa noastră ca şi cum ar fi ultima”

de Ramona Vintila    |    20 Sep 2012   •   20:43
Crin Antonescu împlineşte 53 de ani."Ar fi bine ca noi toţi să avem nivelul de forţă spirituală cât să putem trăi fiecare zi din viaţa noastră ca şi cum ar fi ultima”

Crin Antonescu, presedintele Senatului si al PNL, implineste 53 de ani. Jurnalul National ii ureaza "La multi ani!'
______________________________


"Nu am obiceiul de a face ceva cu totul special, de ziua mea. Incerc intotdeauna sa fie o zi ca fiecare alta. Vremurile pe care le traim, le traiesc ca cei mai multi dintre romani, cu frustrarile, cu asteptarile, cu sperantele pe care cei mai multi dintre noi le au. Nu cred ca pot fi scos din medie, in privinta asta.

"Punctul cel mai grav al crizei politice actuale este faptul ca una dintre institutiile politice cheie, Presedintele, este complet lipsita de legitimitate si totusi continua sa detina puterea'
Criza politica are un element in plus, foarte grav, care face ca ea sa sporeasca si anume ca, una dintre institutiile politice cheie, Presedintele, este complet lipsita de legitimitate. Am avut ani de zile un conflict intre putere sI opozitie, intre presedinte si alte insititutii politice, dar de bine, de rau, toate aveau o legitimitate sI momentele in care alegatorii mai schimbau rolurile erau respectate. Punctul cel mai grav al crizei politice actuale este faptul ca, repet, unul dintre actori este complet lipsit de legitimitate sI totusi continua sa detina puterea. In rest, as adauga marile probleme care tin de institutiile statului de drept, care nu ar trebui sa faca politica, dar au rol decisiv in politica, si acest lucru trebuie schimbat. Privitor la criza economica, cel mai grav lucru imi pare ca, intr-un context nefericit, Romania nu are o strategie de nici un fel, cu atat mai putin una coerenta. Speranta mea este ca macar Guvernul si majoritatea parlamentara, care sper sa fie aleasa de romani, la 9 decembrie, sa aiba o asemenea strategie.


"Urmeaza perioade care pot fi si mai grele decat cele prin care am trecut pana acum'
Nu cred ca putem discuta despre imaginea Guvernului, imaginea Romaniei, in general, facand abstractie de cele intamplate in aceasta vara si cred ca exista mai multe cauze si mai multe vinovatii. Prima dintre ele ar fi propaganda, de o violenta fara precedent, facuta impotriva actualului Guvern, de fapt impotriva Romaniei, de catre actorii politici din Romania, de la Traian Basescu la Monica Macovei si la tot batalionul lor de propaganda. Pe de alta parte, criza politica, avand in prim-plan si lideri politici care sunt in Guvern, a absorbit tot interesul, toata comunicarea, Guvernul nu a apucat sa comunice suficient lucrurile pe care a inceput sa le faca, chiar din aceasta vara. Esential este ca, odata cu mandatul pe care sper ca-l va primi, intr-o maniera categorica, de la cetatenii Romaniei, majoritatea parlamentara si Guvernul ei, dupa 9 decembrie, sa aiba o strategie eficienta pentru Romania, pentru ca urmeaza perioade care pot fi si mai grele decat cele prin care am trecut pana acum.

"Democratia pare sa fie o poveste'
Referitor la esecul referendumului, lucrul cel mai nefericit a fost acela ca Guvernul nu a avut la conducerea ministerului Internelor si Administratiei o echipa capabila sa faca ceva, ce era absolut necesar, si avea sa se dovedeasca absolut decisiv, in aritmetica acestei batalii si anume sa stabileasca cu claritate, corectitudine si rapiditate numarul real, in conformitate cu legea, de alegatori romani, in raport cu care trebuia calculat cvorumul. Pe de alta parte, cred ca toate reprosurile care se fac legate de acceptarea cvorumului si de incercarea de raportare diplomatica, la interventii brutale din afara tarii, nu sunt suficient de intemeiate, pentru ca nu poti sa nu respecti o hotarare a Curtii Constitutionale, chiar atunci cand stii ca aceasta hotarare este nedreapta si profund partizana. De asemenea, nu poti pune Romania in razboi, cu sau fara ghilimele, cu structuri de putere si cu poli de putere de care stii ca ai nevoie, asa incat, cred ca tot restul e nuanta. Lucrul pe fond care putea fi facut si care nu a fost facut de catre USL, de catre Guvern, este acesta. Au fost singurele lucruri publice pe care eu le-am reprosat ministrului din perioada respectiva, Ioan Rus, dupa ce domnia sa a deschis discutia. Si de atunci, in ciuda campaniei pe care o duce impotriva mea, alaturi de alti asociati, nu am mai raspuns.

"Nu regret nici un gest si nici o vorba dintre cele pe care le-am spus atata vreme cat am avut calitatea de presedinte interimar'
In ciuda campaniei de care vorbeam mai sus, sunt convins ca in perioada in care am fost presedinte interimar al Romaniei, am facut ceea ce trebuia facut, am facut lucrurile cu demnitate si cu echilibru. Nu regret nici un gest si nici o vorba dintre cele pe care le-am spus atata vreme cat am avut calitatea de presedinte interimar. Pentru mine, personal, a fost o experienta interesanta. Probabil ca cel mai interesant si in acelasi timp cel mai dureros aspect al acestei experiente a fost acela de a constata ca, pentru anumiti factori din politica internationala, democratia pare sa fie o poveste. Este cumplit sa vezi ca vointa democratica exprimata a milioane de oameni nu numai ca este incalcata, dar este, pur si simplu, ignorata.

"Cred ca Romania are nevoie, inainte de toate, de o remobilizare a energiilor nationale, de orice fel'
Nu stim incotro ne indreptam ca stat, ca natiune, ca indivizi. Este si preocuparea mea si a celorlati colegi din USL pentru ca, in fond, trebuie sa depasim toate frustrarile si, facand bilanturi si analize pentru ce s-a intamplat, sa ne concentram energiile pentru viitor. Cred ca cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le facem in perioada urmatoare sunt construirea unui program de guvernare solid, realist, eficient, pe care sa-l respectam, in al doilea rand, construirea unei strategii de pozitionare a Romaniei in cadrul UE, venind la randul nostru cu solutii pentru criza intregii Uniuni sI nu ramanand un elev ascultator la usa clasei sau un element pasiv si, in al treilea rand, cred ca politicienii trebuie sa remobilizeze energiile nationale, de orice fel. Atat cat pot niste politicieni. Cred ca Romania are nevoie, inainte de toate, de asta.

"Din punct de vedere moral, profund, nu regret nimic sI ii multumesc lui Dumnezeu ca mi-a dat posibilitatea sa fac, cu bune, cu rele, toate lucrurile pe care le-am facut in acesti ani'
Si viata, si cariera mea sunt deja lungi, asa ca sunt multe lucruri pe care as fi putut sa le fac mai bine sau nu le-am facut bine deloc. Insa, trebuie sa spun, ca din punct de vedere moral, profund, nu regret nimic sI ii multumesc lui Dumnezeu ca mi-a dat posibilitatea sa fac, cu bune, cu rele, toate lucrurile pe care le-am facut in acesti ani. Spun acest lucru pentru ca directia spre care s-au indreptat toate eforturile mele, toate energiile mele, a fost, din punctul meu de vedere, privind acum, in urma, una buna. Nu totdeauna am reusit, am avut momente de nemultumire, de disperare, de mare bucurie. A fost cu de toate, dar, repet, una peste alta, directia e buna si in sensul acesta nu regret nimic fundamental din optiunile mele.

"Sa ne punem sufletul nostru la lucru!'
Atat celor care ma iubesc cat si celor care nu ma apreciaza, desi ii deosebesc intre ei, vreau sa le transmit acelasi lucru - Ar fi bine ca noi, toti, sa avem nivelul de forta spirituala cat sa putem sa traim fiecare zi din viata noastra ca si cum ar fi ultima. Nu-l avem, foarte putini dintre noi il au, dar cred ca avem sansa sa punem sufletul nostru la lucru si sa traim fiecare zi, ca si cum ar fi ziua noastra, pentru ca, de obicei, cred ca, macar de ziua noastra suntem ceva mai buni, ceva mai generosi si ceva mai deschisi la comunicarea cu ceilalti.'

×