x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar De ziua ta! Marius Țeicu, compozitor solist vocal și dirijor

De ziua ta! Marius Țeicu, compozitor solist vocal și dirijor

09 Mai 2015   •   14:29
De ziua ta! Marius Țeicu, compozitor solist vocal și dirijor
Sursa foto: Victor Stroe, Intact Images

Muzicianul Marius Țeicu s-a născut la 9 mai 1945, la Reșița, dar a copilărit la Timișoara. Compozitor, solist vocal, instrumentist, orchestrator și dirijor, a absolvit Conservatorul ''Ciprian Porumbescu'' din București, specialitatea dirijorat (1963-1968).

''Eu m-am născut la Reșița, dar când aveam 2 ani părinții mei s-au mutat la Timișoara, așa că sunt mai mult timișorean, acolo am făcut grădinița, școala elementară de muzică și liceul de muzică, venind mai apoi la Conservator în București. (...) În '68 am terminat Conservatorul din București, fiind numit profesor co-repetitor la clasa reputatei și regretatei profesoare Florica Orăscu, unde am avut marele noroc să am o serie întreagă de elevi extraordinar de talentați care deveneau apoi mari vedete în muzica ușoară românească — Angela Similea, Mihai Constantinescu, Olimpia Panciu, Dida Drăgan, Mirabela Dauer, Ioan Luchian Mihalea și alții'', mărturisea Marius Țeicu într-un interviu acordat AGERPRES.

S-a remarcat în 1966 ca membru al grupului Dixie 67, devenit Modern grup, alături de Petre Magdin și Marcel Dragomir. Modern grup îi lansează primele compoziții, care atrag atenția realizatorilor de emisiuni muzicale de la radio și televiziune. Devine astfel un nume și o figură familiară a programelor de divertisment ale televiziunii.

Compozițiile sale, peste 500 la număr (''Am alergat după o stea'', ''Iubire'', ''Doar pacea'', ''Clipe de viață'', ''Da, da, da'', ''O portocală''), marchează cariera unor interpreți de succes ai muzicii ușoare românești — Mihai Constantinescu, Olimpia Panciu, Anda Călugăreanu, Margareta Pâslaru, Marina Voica, Dida Drăgan, Angela Similea, Adrian Romcescu, Carmen Trandafir, Silvia Dumitrescu, Anca Țurcașiu, Mirabela Dauer, Monica Anghel, Corina Chiriac — dar și repertoriul unor soprane ca Bianca Ionescu sau Daniela Vlădescu.

''Am avut parte de norocul să găsesc niște interpreți care să-mi pună în valoare piesele. Marele Enescu spunea la un moment dat că actul de creație se termină odată cu interpretarea. Toți artiștii mi-au fost colegi extraordinari, ne-am înțeles bine, am cântat cu pasiune, cu plăcere, uneori cu sacrificii, dar era o bucurie să vedem că publicului îi place ce facem'', își amintea compozitorul în interviu.

A semnat partiturile muzicale pentru filme artistice de lung metraj, filme muzicale, musicaluri (''Omul care a văzut moartea'', ''Divanul Persan'', ''Micuța Dorothy''), show-uri de televiziune, spectacole de teatru, muzică pentru copii, spectacole de revistă, operetă etc.

În perioada 1968-1974 a fost profesor al Școlii Populare de Artă — secția canto-muzică ușoară. Aici i-a avut elevi pe Angela Similea, Dida Drăgan, Olimpia Panciu, Mirabela Dauer, Adrian Romcescu, Mihai Constantinescu, Ioan Luchian Mihalea.

De-a lungul anilor, a interpretat 40 dintre propriile compoziții, singur sau în duet cu Olimpia Panciu, Angela Similea, Corina Chiriac.


''Prima piesă pe care am cântat-o a fost în duet cu Olimpia, 'Frumoasele duminici'. Aveam niște emoții groaznice, în loc să mă țin de stativul microfonului, mă țineam de ea. Apoi am mai scris o piesă în duet cu Olimpia și abia apoi am avut curaj să cânt o piesă singur. Acum, când te gândești la 40 de piese, par multe, dar 40 din 500 nu mai par așa de multe...'', spunea Marius Țeicu în interviul acordat AGERPRES.


Din 1974 este membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor și are numeroase participări la concursuri și festivaluri muzicale de gen, precum și premii în țară sau străinătate. În aprilie 2002, a fost ales membru în Consiliul de conducere al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, la secția muzică ușoară și jazz. Din același an, a fost profesor al Facultății de Teatru din cadrul ''Universității Spiru Haret'' din București, unde i-a avut studenți pe Monica Anghel, Anca Țurcașiu, Fuego, Daniela Gyorfi și Narcisa Suciu.


Marius Țeicu a obținut sute de premii la secțiunile Creație și Șlagăre ale tuturor festivalurilor și concursurilor de gen și a lansat o mulțime de albume (discuri, CD-uri, casete de autor). ''Plouă cu soare'', ''Telegrame'', ''Fotografii'', ''Angela Similea și Marius Țeicu'' (volumele I și II), ''Guliver în Țara Piticilor'', ''Parada vedetelor'', ''Te aștept draga mea'', ''Chemarea dragostei'' sau ''Flacăra nestinsei iubiri'' sunt doar câteva dintre acestea.

La ediția din 2003 a Festivalului de la Mamaia, Marius Țeicu, alături de alte ''legende'' ale muzicii ușoare românești, a primit Premiul special, o distincție aniversară, prilejuită de împlinirea a 40 de ani de la începerea festivalului.

În septembrie 2004 a lansat CD-ul ''Chemarea dragostei'', album ce conține 20 de piese din creația proprie, interpretate, printre alții, de Aurelian Andreescu, Angela Similea, Marina Voica, Mirabela Dauer, Corina Chiriac. I-au mai apărut albumele ''Best of Marius Țeicu'' (2006) și ''The Best Romanian Music Collection — Marius Țeicu''.

Semnează muzica pentru comedia muzicală "O premieră furtunoasă", adaptată după piesa "O noapte furtunoasă" de I.L.Caragiale (Teatrul de Revistă "Constantin Tănase", 2010), precum și pentru spectacolul pentru copii ''Prostia omenească'', după Ion Creangă (Teatrul ''Jean Bart'' din Tulcea, 2011).


A fost, în ultimii ani, președintele juriului Festivalului Internațional de Muzică Ușoară "George Grigoriu", care are loc anual la Brăila și care a ajuns în 2014 la ediția a X-a.

În mai 2004 a fost decorat de președintele țării, Ion Iliescu, cu Ordinul ''Meritul Cultural'' în grad de Cavaler.

La Gala de premiere a Festivalului Callatis din august 2009, Marius Țeicu a fost răsplătit pentru întreaga sa activitate cu Premiul de Excelență al UCMR-ADA (Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și Asociația Drepturilor de Autor).

Se numără printre câștigătorii Premiilor UCMR pe anul 2010, decernate la 25 februarie 2011 (premiul pentru spectacolul muzical — "O premieră furtunoasă"). A primit, la 7 noiembrie 2011, Premiul de Excelență la cea de-a 108-a ediție a Galei Premiilor VIP și, de asemenea, se numără printre artiștii care au primit diplome de excelență la Gala Premiilor de Excelență Electrecord din 9 decembrie 2011.

În 2014, a fost lansată, la Târgul Gaudeamus, cartea ''Marius Țeicu — compozitor de top'', scrisă de Daniela Caraman Fotea, despre care compozitorul spune: ''E o mare bucurie de-a mea, e o realizare, e prima și ultima carte''.


La 70 de ani, Marius Țeicu este un om împlinit, cu o familie frumoasă — alături de Rodica, soția sa, se bucură de cei doi nepoți pe care li i-a dăruit Patricia, fiica lor — este un compozitor plin de idei și de creativitate.

''Acum compun niște piese pentru câțiva copii care îmi plac mie, trebuia să mai compun și un musical, dar e vreme de criză și e cam greu cu decoruri, cu costume... (...), am compus două piese pentru Mirabela (Dauer — n.r.), pentru Monica Anghel, mai muncesc la un site, am compus un duet pentru Fuego și Mirabela, adică nu stau. Sunt și dublu bunic, am o nepoțică de 5 ani, un nepot de 8 ani, familie mare, am grijă de toți'', mărturisea Marius Țeicu în interviu.

 

×
Subiecte în articol: marius teicu