x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Joi 21 ianuarie 2010

Joi 21 ianuarie 2010

21 Ian 2010   •   00:00

Este ziua 21 a anului - Au mai rămas 344 de zile



Soarele
Răsare la 7:45
Apune la 17:09

Luna
Răsare la 10:01
Apune la 23:32

Primul pătrar (Luna în creştere)
23 ianuarie

Lună plină
30 ianuarie

Ultimul pătrar (Luna în descreştere)
6 februarie

Lună nouă

14 februarie


Proverbul zilei:

"Moarte fără râs şi nuntă fără plâns nu se poate"

"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


Sărbătoare creştină: Cuv. Maxim Mărturisitorul; Sf. Mc. Neofit, Evghenie, Candid, Valerian şi Achila

Cuviosul Maxim Mărturisitorul a trăit în zilele împăratului păgân Constans. Priceput în treburile politice, a fost desemnat sfătuitor împărătesc şi prim-secretar. Nereuşind să rămână impasibil la părerile celor care nu recunoşteau cele două naturi ale lui Iisus, cea umană şi cea dumnezeiască şi ale celor care împărţeau porunci greşite, cuviosul Maxim a preferat să părăsească acea cetate şi s-a refugiat la Mănăstirea din Hrisopoli, unde s-a călugărit. Întorcându-se de la Roma, împreună cu cei doi ucenici ai săi, Maxim a fost adus ca vinovat înaintea Senatului. În urma interogatoriului, a fost trimis la închisoare în Tracia.


Credinţe populare, tradiţii, semne

Transportul poverilor prin târâre este mai vechi decât cel în spinare sau pe cap. Preistoria acestui mijloc de transport ne este amintită de copilul care, de îndată ce face primii paşi, îşi duce hăinuţele şi jucăriile târându-le. Târârea poverilor a supravieţuit ca un mod instinctiv de a acţiona. În Cronica pictată de la Viena, manuscris latin din 1358 ce conţine amănunte importante referitoare la întemeierea Ţării Româneşti de Basarab I şi despre lupta acestuia pentru independenţă, oştenii români sunt înfăţişaţi luptând împotriva armatei ungare prin rostogolirea pietrelor pe pantele munţilor. Strălucita victorie obţinută de români asupra regelui Carol Robert de Anjou în toamna anului 1330 avea să consacre definitiv independenţa Ţării Româneşti faţă de coroana maghiară. (Profesor Ion Ghinoiu)


Click istoric

La 21 ianuarie 1941, mişcarea legionară organizează o rebeliune armată îndreptată împotriva generalului Ion Antonescu, având drept scop înlăturarea acestuia şi preluarea întregii puteri în stat. Rebeliunea a început prin refuzul legionarilor de a accepta destituirea unor înalţi demnitari aparţinând mişcării. Legionarii ocupă edificii publice şi deschid focul asupra armatei. Cancelarul Adolf Hitler, aflat în faţa sfaturilor opuse - ale Partidului Naţional-Socialist şi SS-ului, favorabile legionarilor - şi ale Ministerului Afacerilor Străine şi Armatei, în sprijinul lui Ion Antonescu, a dat curs celor din urmă, pentru a asigura ordinea în spaţiul românesc, în perspectiva atacării URSS.


S-a întâmplat azi

În România

1972 - Inaugurarea, la Bucureşti, a Reprezentanţei Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

În lume

1793 - Regele Ludovic al XVI-lea al Franţei a fost ghilotinat, sub acuzaţia de trădare;

1899 - A ieşit de pe banda de montaj primul automobil Opel "Made in Ruesselsheim";

1911 - Se desfăşoară primul raliu de la Monte Carlo;

1919 - Adunarea Constituantă, convocată la Dublin, proclamă Irlanda republică independentă. Este format un guvern naţional irlandez; Eamon de Valera este numit preşedintele Republicii Irlanda şi şeful Guvernului;

1954 - Primul submarin nuclear american, "USS Nautilus", este lansat la apă.

Născuţi la 21 ianuarie

1905 - Christian Dior, designer (m. 1957);

1941 - Plácido Domingo, tenor.

×
Subiecte în articol: calendar