x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Joi 26 iunie 2008

Joi 26 iunie 2008

26 Iun 2008   •   00:00

Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri



Ziua Drapelului Naţional

Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri

Este a patra zi a Postului Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel

Au mai rămas două zile

Este ziua 178 a anului

Au mai rămas 188 de zile

Soarele:

Răsare la 5:33

Apune la 21:04

Luna:

Răsare la 0:36

Apune la 13:24

Ultimul pătrar (Luna în descreştere):

26 iunie

Lună nouă:

3 iulie

Primul pătrar (Luna în creştere):

10 iulie

Lună plină:

18 iulie

Sărbătoare creştină

Cuviosul David din Tesalonic provenea din Răsărit. Încă din pruncie s-a arătat ca un înger cu trup. De aceea a primit darul de a face minuni. Ars de soare pe vremea secerişului, David nu se arăta suferind. Şi ca şi cum i-ar fi fost îndepărtate simţirile trupului, luînd în mîinile sale jăratic de cărbuni şi stînd înaintea împăratului şi tămîindu-l, nu-l ardea. Înspăimîntînd toată firea omenească cu minunile sale, s-a mutat către Domnul, pe care din copilărie îl dorise.

Calendar creştin-ortodox

Cuv. David din Tesalonic; Sf. Ierarh Virgiliu de Trento

Calendar romano-catolic

Sf. Ioan şi Paul, mucenici

Calendar greco-catolic

Cuv. David din Tesalonic

Calendar de post


23 L Sfînta Muceniţă Agripina; Sfîntul Mucenic Aristocleu, preot (Începutul Postului Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel) (Post)

24 M = Naşterea Sfîntului Ioan Botezătorul (Sînzienele); = Sf. Niceta de Remesiana; Aducerea moaştelor Sfîntului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava (Dezlegare la peşte)

25 M Sfînta Mare Muceniţă Fevronia; Cuviosul Dionisie şi Dometie (Post)

26 J Cuviosul David din Tesalonic; Sfîntul Ioan, Episcopul Goţiei (Dezlegare la ulei şi vin)

27 V Cuviosul Samson, primitorul de străini; Sfîntul Mucenic Anect; Sfînta Ioana Mironosiţa (Post)

28 S Aflarea moaştelor Sfinţilor Mucenici, doctori fără de arginţi, Chir şi Ioan; Sfîntul Mucenic Papia (Dezlegare la peşte)

Proverbul zilei:

"A trăi ca banul în punga ţăranului"
"Proverbele Românilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

S-a întîmplat azi


În România


1848 – Articolul-manifest "Către fraţii noştri din Moldova" (publicat în gazeta Pruncul român) îndeamnă pe moldoveni să răstoarne tirania, pentru ca "toată naţia română să fie liberă, ca toată naţia română să alcătuiască un singur stat, un singur popor de fraţi";

1921 – Are loc o conferinţă sindicală la Ploieşti, la care se creează Comisia Generală (provizorie) a Sindicatelor sub influenţa PCR, cu sediul la Bucureşti, care şi-a propus să activeze pentru reunificarea mişcării sindicale;

1930 – Contract privind livrarea de armament cu Uzina "Zbrojowka" din Brno (Cehoslovacia), urmat, la 17 iulie, de contractul cu uzinele Schneider din Franţa, privind achiziţionarea de armament (baterii de tunuri antiaeriene, puşti mitraliere, muniţie etc.).

În lume


1963 – Exprimînd sprijinul SUA pentru locuitorii Berlinului, preşedintele Kennedy vizitează oraşul la doi ani după construirea Zidului Berlinului. Adresîndu-se unei mulţimi uriaşe, el spune: "Astăzi, într-o lume a libertăţii, cea mai mare mîndrie este să spun: Ich bin ein Berliner".

Născuţi la 26 iunie


1968 – Paolo Maldini, fotbalist;

1977 – Doru Isăroiu, solistul trupei Parlament.

Credinţe populare, tradiţii, semne

Efigia zeului cabalin purtată în timpul jocului căluşarilor de către Mut sau Vătaf, confecţionată la Legatul Căluşului, se numeşte Ciocul Căluşului, Iepurele, Căluş. Acesta era un ciudat totem confecţionat de Mut sau de Vătaf dintr-un lemn răsucit sau cioplit în formă de cioc şi gît de pasăre de baltă, de cap şi gît de cal, de cap de lup, bot de cîine. Se îmbrăca împreună cu diferite plante de leac şi se înfigea într-un băţ sau era purtată în traistă de Mut. La unele cete de căluşari, Ciocul se aşeza în timpul jocului în faţa lăutarilor sau lîngă steagul căluşului, ca şi cum ar asista la spectacolul dat în cinstea lui. De cele mai multe ori este ascuns privirilor profanilor sau li se arată numai în anumite momente capul scos din traistă, mărind misterul care domneşte în jurul său. Pretutindeni unde apare, Ciocul Căluşului este considerat ca fiind ceva diavolesc, mai temut şi respectat decît crucea creştină; simpla atingere putea îmbolnăvi şi lua minţile oamenilor. În Marţea Ciocului este înmormîntat într-un loc tainic, de obicei acolo unde a fost confecţionat. Ceremonia funerară, numită Spartul (moartea) Căluşului, Dezlegarea steagului, Veşnica pomenire, cuprinde gesturi şi acte rituale de un rar arhaism. După trecerea unui an, în ziua de Strodul Rusaliilor, Ciocul era dezgropat. Dacă pielea de iepure care îmbrăca Ciocul era putrezită, se înlocuia cu alta nouă (Oltenia şi Banat).

Profesor Ion Ghinoiu

×
Subiecte în articol: calendar